Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Okur mektupları

Oğlumun alerjisi var

1991 doğumlu olan oğlumun geçen yıl yaz aylarından beri vücudunda sürekli kaşınma ve kabarmalar oluyor. Ürtiker teşhisiyle tedavi yapılıyor ama çare olmadı. Ayrıca yapılan kan tahlilinde demir eksikliği kansızlığı görüldü. Sürekli tedavi görüyor. Hayat boyu bu ilaçlara bağımlı mı yaşayacak?

Babasının bir sorunu yok ama bende de akarlara bağlı bir alerji var. Ayrıca saman nezlesi de var...

H.Demir-BURDUR

Kalıtım, bir çok hastalık gibi alerjilerde de rol oynamaktadır. Sizin saman nezlesi hastalığınız da alerjik kökenli. Muhtemelen ev tozu akarlarına karşı alerjiniz saman nezlesinin oluşumunda rol oynuyor.

Alerji tedavisinde ilk kural alerji nedeni olan maddeden mümkün olabildiği sürece uzak durmaktır. Siz ev tozu akarlarından uzak durabildiğiniz sürece fazla bir şikayetiniz olmaz.

Aynı şekilde oğlunuzu da alerji nedeni olan maddelerden uzak tutabilmeniz için öncelikle neyin alerji yaptığını bilmeniz gerekiyor. Alerji testlerinin ilk amacı budur. Bunun için oğlunuzu da büyük illerimizden birindeki tıp fakültelerinin çocuk kliniğinin alerji bölümüne götürün. Testler yapıldıktan sonra belirlenecek alerji yapan maddelerden uzak tuttukça fazla bir sorunu olmayacaktır.

Diğer sorunu olan demir eksikliği kansızlığı için fazla kaygılanmayın. Düzenli bir tedavi ile demir eksikliği tamamlanırsa kansızlığı da ortadan kalkacaktır. Daha sonrası için kırmızı et ve karaciğer gibi demir açısından zengin gıdalara sofrada sık sık yer verirseniz, demir stoklarının tükenmesi gibi bir sorun tekrarlamayacaktır.

Bütün bu tetkikleri yaptırıncaya kadar oğlunuzun bir parça dışıkısını bir laboratuvara götürerek parazit araması yaptırın. Eğer oğlunuzun bağırsaklarında parazit varsa, bu hem kansızlığı hem de alerjisinin artışını açıklayabilir. Bunların tedavisi ile büyük ölçüde rahatlama elde edebilirsiniz.

Benler psikolojik olabilir mi?

Bir kaç yıldan beri vücudumun değişik yerlerinde benler oluşmaya başladı. Altı ay kadar önce sol kolumun altında bir ben çıktı, süratle büyüme ve renk koyulaşması gösteriyor.

Geçende gittiğim diş doktoru, bunların psikolojik olduğunu söyledi. Böyle bir şey olabilir mi? Bir süredir oldukça yoğun sıkıntı içindeyim.

Bana önereceğiniz bir doktor olabilir mi?

Z.BAYRAM

Öncelikle, benlerin psikolojik nedenlere bağlı olarak ortaya çıktığı yolunda benim bir bilgim yok. Benler, cilde renk veren pigment hücrelerinin belirli yerlerde yoğunlaşmasıdır. Bir anlamda iyi huylu tümörlerdir. Ancak benzer şekilde görüntü veren kötü huylu benler de vardır. Eğer bir benin rengi çok koyulaşıyor ve hızla büyüyorsa, bunun oldukça tehlikeli bir tümör türü olan habis melanom olması ihtimaline karşı acilen bir deri hastalıkları uzmanına muayene olmak gerekir.

Ben, bu köşenin prensibi gereği doktor adı önermekten kaçınıyorum. Siz herhangi bir hastanedeki deri hastalıkları uzmanına muayene olursanız, sorununuzun aydınlığa çıkacağını sanıyorum.

Yazarın Tüm Yazıları