Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Okur mektupları

Kekik Yağı Zararlı mı?

'Her doğal ilaç zararsız değildir' konulu yazınız üzerine size kekik suyu hakkında danışmak istiyorum. Kekik suyu içmekte olan annem geçen gece son derece rahatsızlandı. 'Bitkisel ilaçlar' adlı kitapta kekik yağının karaciğere zarar verebileceğini yazıyor. Bu konuda sizin görüşlerinizi öğrenmek istiyorum.

Gün CIVA

Ben bitkisel ilaç konusunda uzman değilim. Bu nedenle hangi bitkisel ilacın ne kadar yararlı ya da hangisinin ne gibi yan etkileri bulunduğunu bilmem mümkün değil.

Sizin de söz konusu ettiğiniz yazıdan sonra çok sayıda okurum kullandıkları bitkisel ilaçları danışmak istediler. Sizin mektubunuzu örnek olarak yayınlayıp bu tür talebi olan tüm okurlarımı yanıtlamak istiyorum.

Ben o yazımda, bazı kişilerin halkı inandırmaya çalıştıkları 'doğaldır öyleyse hiçbir yan etkisi yoktur' söyleminin yanlışlığını ortaya koymak için, tesbit ettiğim 1-2 örneği yayınlayıp, doğal da olsa insan sağlığında kullanılacak her ürünün ayrıntılı olarak incelenip Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsat verildikten sonra satışa sunulması gerektiğini anlatmak istedim. Sizin mektubunuz da doğal ilaçların olabilecek yan etkilerine bir başka örneği oluşturuyor. 'Bitkisel İlaçlar' kitabında da kekik yağının karaciğere zarar verebileceği yazılı imiş. Annenizin hangi nedenle kekiği tercih ettiğini ve bunu kullanırken ne gibi bir rahatsızlık yaşadığını anlatmadığınız için size bir yol öneremiyorum. Eğer iç hastalıkları uzmanı bir doktora başvurursanız hem bu konuları araştırma hem de annenizin karaciğerinde bir sorun olup olmadığını öğrenme şansına kavuşursunuz.

Hormon kullansın mı?

Annem geçen yaz kadın hastalığından ameliyat oldu. Kısa bir süre sonra saçları döküldü, şimdilerde tekrar çıkmaya başladı.

Annemin vücuda yapıştırdığı ilaç ve bundan sonra kemik erimesi olmaması hakkında bilgi verir misiniz?

Alev ÖZDİNÇ

Ameliyatla yumurtalıkları da dahil olmak üzere üreme organları alınan kadınlar, daha önce girmemiş olsalar bile menapoza girerler. Hormonlardaki değişme çeşitli belirtilere neden oluyor. Bunları karşılamak için de hormon tedavisi yapılıyor. Annenizin cildine yapıştırarak kullandığı ilaç da kadınlık hormonudur. Bunun kullanılması, menapozun getireceği sorunlardan bu arada osteoporozdan (kemik erimesi) korunmada da yardımcı olacaktır. Ancak, hormon kullananlarda meme ve rahim kanseri oluşması halinde, seyrini hızlandırdığı bilinmektedir. Annenizin üreme organları alındığına göre rahim kanseri açısından endişe edilecek bir durum yok. Meme kanseri riskine karşı da belirli aralıklarla muayene olarak ve mamografi çektirerek önlem alabilir.

Ameliyat sonrası saçlarının dökülmesi konusunda, ayrıntılı bilgi vermediğiniz için kesin bir şey söyleme olanağım yok. Eğer anneniz rahim kanseri nedeniyle ameliyat edilmiş ve ardından kemoterapi (kanserin ilaçla tedavisi) uygulandıysa saç dökülmesi buna bağlı olabilir. Tedavi bittikten sonra da kendiliğinden yeniden çıkabilir. Eğer böyle bir durum yoksa, menapozun etkisi, ameliyat stresi, vitamin ve mineral eksikliği gibi ihtimaller hatıra gelir. Bunun kesin teşhisi için deri hastalıkları uzmanı bir doktora muayene olmasında yarar olacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları