Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Okur mektupları

Çocuğuma spastik teşhisi koydular

Dört yıl önce, sezaryenle yedi aylık bir çocuğum dünyaya geldi. Kilosu yerinde olduğu için prematüre kabul edilmedi. Ancak emme fonksiyonları gelişmemiş ve nefes alma güçlüğü çekiyordu. Sürekli morardığı için oksijen verilmek zorunda kalındı. Çocuğu çok zor büyüttüm. Devamlı kontrol altında tutuyorum. Bence beyninde bir sorun var. Önceleri doktorlar, erken doğuma bağladı, zamanla düzeleceğini söyledi. Israrım üzerine Hacettepe Tıp Fakültesi'ne götürdük, spastik teşhisi koydular. Olabilecek en hafif vaka imiş. Beyninin sol tarafı sağa göre daha küçükmüş ve aynı zamanda beyin zarı su toplamış. Çok zeki, ancak yürüyemiyor. Yardımla yürütmeye çalıştığımda çalıştığımda ayağını sürtüyor. Spastikliğin ne olduğunu, sebeplerini neler yapabileceğimi sormak istiyorum. Üç aylık hamileyken, ikinci kez kabakulak geçirdim, doktorların önerisi üzerine bir antibiyotik kullanmıştım. Bunların bir zararı olmuş mudur?

Spazm, kasılma karşılığı kullanılan bir kelimedir. Spastik sözcüğü de buradan gelir. Yaklaşık olarak, kasılı kalmış kişi demektir. Nedeni, beyindeki bir çeşit felçtir.

En sık rastlanan nedeni, uzayan doğumlarda, doğum kanalında uzun süre kalan bebeğin, oksijensiz kalması ve bu sırada beyin hücrelerinden bazılarının ölmesidir.

Çocuğunuz sezaryen ameliyatı ile doğduğu için, uzamış doğum ve buna bağlı olarak oksijensiz kalma söz konusu olamaz. Ancak anlattığınız tabloda, doğumdan sonra çocuğun nefes alma sorunu olduğu için sürekli morarması gibi bir durum var. Eğer bu sırada oksijen tedavisi yapılmasında gecikme sözkonusu ise çocuğunuz bu sırada zarar görmüş olabilir. Öte yandan, gebeliğin üçüncü ayında geçirdiğiniz bir hastalık var. Bu sırada aldığınız ilaç zararsız ama, gebeliğin özellikle başlangıcı sırasında geçirilen virüs hastalıkları bazı hasarlar bırakabilir.

Bir de yedi aylıkken sezaryen olmanıza neden olan durum var. Mektubunuzda bu hususa hiç değinmemişsiniz. Bu da spastiklik için bir neden oluşturabilir. Akraba evliliği gibi bir durumunuz da varsa, bunu da dikkate almak gerekir.

Nedenleri ne olursa olsun, çocuğunuz spastik olduğuna göre, yapılması gereken şey çocuğu bundan sonra tedavi etmektir. İstanbul’da bulunan Türkiye Spastik Çocuklar Derneği ile bağlantı kurmanızı tavsiye ederim.

Sorununuz farenjit olabilir

K. ASLIHAN / İZMİR

Yutkunduğunuz zaman boğazınızda birşey varmış gibi his olması, tıp dilinde farenjit olarak adlandırılan, boğazın yutak kısmının iltihaplanması haline bağlıdır. Anjin, nezle, sinüzit gibi üst solunum yolu iltihaplarından sonra kalabildiği gibi, sigara içenlerde, çok sıcak veya çok soğuk gıda alanlarda, burundan nefes alması kısıtlı kişilerde sıklıkla görülen bir sağlık sorunudur.

Kulak boğaz ve burun hastalıkları uzmanı bir hekime başvurmanızı tavsiye ederim. Yapacağı muayeneden sonra farenjitin tipini ve buna yol açan etkenleri belirleyecek ve böylece tedavi olanağına kavuşacaksınız.

Yazarın Tüm Yazıları