Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Okur mektupları

Maalesef AIDS mikrobu almışsınız

Rumuz: HIZLI / HOLLANDA

YAŞADIĞINIZ hızlı cinsel yaşam maalesef sizi hastalandırmış. Sizin de mektubunuzda belirttiğiniz gibi iki dakikalık zevkin esiri olmak, bazen insana çok yüksek faturalar ödetiyor. Uzun mektubunuzu okurken, hastalık belirtileriyle ilgili ilk tarifleriniz, frengi hastalığını düşündürdüğü için, AIDS olmadığınız yolunda umutlandım. Ancak raporların fotokopisini incelediğimde, frenginin yanısıra AIDS hastalığına da yakalandığınızı gördüm. Aslında AIDS hastalığına yakalandığınız ifadesi tam doğru değil. Daha doğrusu, tahliller AIDS mikrobunu aldığınızı gösteriyor. AIDS mikrobu vücuda girer girmez hastalık yapmıyor. Yıllar boyu sessiz kaldığı durumlar var. Uzun yıllar önce mikrop aldığı tesbit edilip henüz hastalık belirtileri başlamamış olanlar da var. Ancak bilinmesi gereken bir gerçek, bu durumda olan kişilerin de hastalık bulaştırabildikleri...Bu açıdan eşinizin durumu önemli. Doktorlarınız onu da tetkik etmişler ama, mektubunuzda onunla ilgili bir bilgi yok. Eğer eşiniz henüz mikrop almadıysa, bulaşmayı önleme açısından neler yapabileceğinizi iyi öğrenmelisiniz. Lisanınız yeterli olmadığı için doktorlarla yeterince anlaşamadığınızı belirtiyorsunuz. Bunun tek yolu bir tercümanla gitmek. Hastalığınızı başkaları duymasın diye, eş ve çocuklarınızı koruma yollarını ya da sizin neler yapmanız gerektiğini öğrenmemeniz çok yanlış. Tıp, AIDS konusunda çok yoğun çalışmalar yapıyor. Kesin tedavinin bulunması çok uzak değil.

Belki de sizde de hastalık belirtileri başlamadan önce, hastalığın kesin tedavisi bulunur ve siz de bu illetten kurtulursunuz. ’Battı balık’ diye başlayan deyimdeki gibi, karamsarlığa kapılıp yanlış hareketler yapmamanız gerek sizin ve gerekse, bu konuda hiç günahı olmayan ailenizin sağlığı açısından çok önemlidir.

Sizde görünen hastalık kabakulak değil

17 yaşında bir gencim. Bundan iki yıl önce kabakulak hastalığına yakalandım. O günden bu yana zaman zaman şişme olup kendiliğinden iyileşiyordu. Doktorlar da bir çok ilaç verdi.

Bu yıl da, kulağımdan su akmaya başladı. Ateşim gittikçe yükseldi, boğazımda da kuruluk gibi bir şey oldu.

Bu hastalıktan kurtulmak için ne yapmalıyım?

A.Baki/MERSİN

YukarIda özetlediğim mektubunuzdaki bilgilere bakılırsa, önceki hastalığınızın da kabakulak olması ihtimali az. Muhtemelen, şişen tükürük bezinizin kanalında iltihap ya da taş nedeniyle zaman zaman tıkanma oluyor. Gerek tedavi ile ve gerekse kendiliğinden kanalın açılması ile de şişlik iniyor. Eğer kulağınızın altındaki tükürük bezi, kabakulakta olduğu gibi tekrar şişerse, bir kulak boğaz burun hastalıkları uzmanına başvurarak bu yönden tetkik olun. Son zamanlardaki şikayetiniz olan yüksek ateş ile kulağınızdan akıntı gelmesinin ise önceki hastalığınızla da ilişkisi yok. Boğazınızda oluşan bir iltihaplanma orta kulağınızı da etkileyerek, orada da iltihaplanmaya yol açmış. İltihap kulak zarını eriterek dışarı boşalmaya başlamış. Sizin hiç zaman kaybetmeden bir kulak doktoruna başvurmanız gerekiyor.

FAKS: (0 212) 677 01 39

E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları