Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Okurlara yanıtlar

E. H. \ İSTANBUL

Başta hormon ilaçları olmak üzere hiçbir ilacı doktora danışamadan kullanmamak gerektiğini sık sık belirtiyorum. Sizin mektubunuz nedeniyle bunun ne gibi sakıncalar yaratacağına örnek vermek istiyorum.

Kullandığınız Sustanon adlı ilaç, erkeklik hormonu olan Testosteron yapısında. Gelişme çağında bu hormonun kandaki düzeyinin yüksek olması halinde tam tersine boy kısa kalır. Ayrıca vücutta hormon eksikliği yoksa fazla hormon eklenmesi halinde, vücut dengesini korumak için kendi hormonunu üretmeyi durdurur. Özellikle gereği olmadan uzun süreli hormon kullanılması hallerinde vücudun kendi hormonunu üretmesi tamamen duraklayabilir.

Görüldüğü gibi siz, bu hormonu eğer boyunuzu uzatmak için kullandıysanız tamamen ters bir iş yapmışsınız. Eğer cinsel güç artışı için kullandıysanız, uzun dönemde tam tersine bir sonuç alacağınızı bilmenizde yarar var. Gerçekten güç azalması gibi bir sorun varsa, üroloji uzmanı bir doktorla görüşmenizde yarar olacaktır.

Psikoterapiye ihtiyacınız var

B. BEYLİK / İZMİR

Mektubunuzda verdiğiniz bilgilerin ışığı altında, sizde organik bir hastalık bulunmadığı anlaşılıyor. Balgamda arasıra gördüğünüz lekeler, solunum yoluyla giren toz ve diğer kirletici maddelerdir. Bu tür maddeler çoğu zaman iş ortamında solunur. Vücudun doğal korunma mekanizmasının işlemesine bağlıdır, endişe etmeyin. Sizin, uzun süreli psikoterapi uygulamalarına ihtiyacınız var. Bir psikiyatri uzmanına bağlanarak zaman zaman tedavi seanslarına girerseniz, sorunu kökünden çözebilirsiniz.

Yaranız kapanmış, endişe etmeyin

S. S. / ANKARA

Ameliyat sonrası, dikiş yerlerinizde başlayan iltihabın tahlilinde tespit edilen mikrop, genellikle hastane ortamından alınır. Sizin de pansumanları aksatmanız, bu mikrobun yerleşip üremesine fırsat yaratmış.

Daha sonra yapılan girişimlerle yaralarınız tamamen kapandığına göre, mikroptan tamamen kurtulduğunuz sonucu çıkar. Mikrobun tek tük kaldığını varsaysak bile, bünyenizdeki bağışıklık sistemi bu mikropları da tümden ortadan kaldırmıştır, endişe etmeyin.

Yazarın Tüm Yazıları