Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Okur mektupları

Armut şeklinde vücut daha güvenli

Kiloyla ilgili yazınızı dikkatle okudum. 18 yaşında, 1,80 boyunda 72 kilo ağırlığında bir bayanım. Verdiğiniz formüle göre hesap yaptığımda arzu edilen bir vücut ağırlığı çıkıyor. Fakat sanıyorum ki, kilo faktöründe vücut orantısızlıklarını da hesaplamamız gerekli. Çünkü benim ideal bir vücut ağırlığında olduğum söylense bile basenimde problem var. Bu da vücudumdaki orantısızlığın bir göstergesi...

Y.Eriş/İSTANBUL

Son derece haklısınız. Ancak benim konum sağlık. Hangi ağırlığın sağlık açısından risk yaratacağını açıklamak için bu formülü verdim. Sizin sözünü ettiğiniz oranları tamamen estetik ölçülerle ilgili. Estetik değerler kişilere ve toplumlara göre farklılıklar gösterdiği için bunlara girmek, benim açımdan çok doğru değil. Siz eğer bu tür bir vücut oranını istemiyorsanız gidermek için elinizden geleni yapabilirsiniz. Ancak hatırlatmak istediğim konu, diyetle zayıflayarak bu oranları değiştirmenizin mümkün olmadığı. Genel olarak kilo verirseniz bu kez de vücudunuzun üst kısmı zayıf hale gelir. Bunun için yerel olarak incelme yöntemleri uygulamalısınız.

Yeri gelmişken kilolu kişilerde vücut oranları ile sağlık alanındaki riskler arasındaki ilişkiye de değinmek istiyorum.

Belirttiğiniz gibi, Türk kadınları arasında sık rastlanan türde, kilonun vücudun alt kısmında toplandığı hallerde, ki buna 'armut şeklinde vücut' da denilebiliyor, kilonun sağlık alanındaki riski çok yüksek değil. 'Elma şeklindeki vücut', yani kilonun vücudun orta kısmında toplanması hali, sağlık risklerinin en yüksek olduğu bir durum. Kilonun tüm vücuda dağıldığı haller de, ideal kiloda olmak kadar değilse bile, oldukça güvenli olarak kabul ediliyor.

Damarlarınızı muayene ettirin

Ayaklarımın altında bir sızı var. Sanki ateşe basıyormuşum gibi yanıyor. Ayrıca sağ bacağımın baldır kısmında keçeleşme de oluyor...

M.S/İSTANBVL

Mektubunuzun ekinde göndermiş olduğunuz tahlil sonuçlarının incelenmesinde, romatizmal bir tabloyu düşündürecek bir sonuç yok. Kan yağlarınızdan kolesterol normal olmakla beraber bir diğer yağ olan trigliserid değeriniz yüksek. Ayrıca kan şekeriniz de üst sınıra yakın.

Bu tesbitlerden sonra neyinizin olduğu konusuna gelince, muayyene yapmadan bir şey söylemek pek mümkün değil. Ayaklarınızdaki yanma öncelikle nöropati denilen sinir hasarını düşündürüyor. Bunun en sık nedeni şeker hastalığıdır. Şekerinizin üst sınır civarında olması, glukoz tolerans bozukluğu denilen tabloyu düşündürüyor. Bunun anlaşılması için tolku kan şekerinin bakılması ya da daha doğrusu, şeker yükleme de denilen oral glukoz tolerans testi yapılması yararlıdır. Bacağınızın baldır kısmındaki keçeleşme için öncelikle bacak damarlarınız açısından muayene olmalısınız. Bunun normal olarak bulunduğu hallerde, bel fıtığı ihtimaline karşı maueyene ve tetkik yaptırmak gerekebilir.

Eşiniz ayrıntılı tetkik edilmeli

Eşimin bazı rahatsızlıkları ortaya çıktığı için önce bazı tahliller yapıldı. Bunun ardından kan patolojisi incelendi. Sonucunda 'lenfositozun viral enfeksiyona bağlı olabileceği gibi, erken dönemde KLL gibi bir lenfoprolatif hastalığa bağlı olabileceği' şeklinde bir rapor verildi.

Sizden aydınlatıcı bilgi rica edeceğim.

Ş.KARA/İSTANBUL

Her olayı yapılan bir kaç tahlille çözmek pek mümkün olamıyabiliyor. Kan hücrelerinden lökositlerin (akyuvarların) cinslerine göre oranlarının belirlenmesiyle ilgili tetkikte, lenfosit denilen türdeki hücrelerin arttığı gözlenmiş.

Ancak bunun nedeni hakkında bu kadar bilgiyle bir şey söylenemez. Bazen, hastalık etkenlerine, örneğin virüslere karşı savunma reaksiyonu olarak doğal bir artış olabileceği gibi, kan hücrelerinin kendi hastalıklarına da bağlı olabilir. Kan hücrelerinin kendi hastalıklarını tanımlayabilmek için, çoğu zaman kemik ilişğinden örnek alarak inceleme yapmak gerekir.

Bu tür tetkiklerin yapılması ve kesin teşhis konulması için eşinizi kan hastalıkları uzmanı bir doktora (hematolog) muayene ettirmenizi tavsiye ederim.

Yazarın Tüm Yazıları