Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Gebelik ve alkol kullanımı (2)

İkinci trimester:

Normal koşullarda, ikinci üç ayın sonunda, yani bebek altı aylık olunca, 30 cm. boyuna ulaşır. Bu süratle gelişme döneminde alkol kullanımı gelişme geriliği nedeni olur. Ayrıca alkol kullananlarda, bu dönemde düşüklere sık rastlanır.

Üçüncü trimester:

Bu dönemde beyinde süratli gelişme olur. Alkol, beynin büyümesini ve gelişmesini önler. Ayrıca tüm bedendeki gelişmeyi de yavaşlattığı, kilo ve boyu eksik çocuk doğumuna neden olduğu görülmüştür.

Alkole bağlı gelişme geriliği olanlarda, alkolü bırakınca gelişmenin yeniden hızlandığı tespit edilmiştir. Ancak bir kusur ortaya çıkmışsa, alkolü bırakmakla bu kusur ortadan kalkmaz.

Babanın alkol kullanımı

Alkolün erkeklerde cinsel güçsüzlüğe, kısırlığa, sperm sayısının azalmasına, cinsel hormon düzeylerinde düşmeye neden olduğu bilinir. Fetal Alkol Sendromu açısından yapılan hayvan çalışmalarında, alkol verilmiş erkek ile alkol almamış dişiden olan yavrularda doğumsal kusurlar ve gelişme gerilikleri görülmüştür. Bu nedenle, baba olmayı planlayan erkeklerin de alkol kullanımından vazgeçmeleri gerekir. Karı-koca birlikte içki içmeye alışmış ailelerde, hamilelik oluştuktan sonra da kocanın alkol içmemeye devam etmesi, karısına destek olması açısından önemlidir.

Sağlıklı bir nesil yetiştirmek fedakarlık gerektirir. Sakat çocuklarınızın olmasını istemiyorsanız, gebe kalmadan önce alkolü bırakın ve gebelik süresince de hiç içmeyin.

OKUR MEKTUPLARI

Astım tedavisi

K. Kahraman / İSTANBUL

Astım, solunum yollarının alerjik bir hastalığıdır. Özellikle ailesinde alerjik şikayeti olanlarda daha sık görülür. Hastalığın başlangıcı genellikle, sizde de olduğu gibi, grip benzeri bir hastalıktan sonra ortaya çıkar. Gribin ya da sonrasında ortaya çıkan bronşitin tedavi edilmesi, astımı ortadan kaldırmaz, bunun ayrıca tedavisi gerekir. Akciğer hastalıkları uzmanı bir doktorun kontrolüne girmenizi tavsiye ediyorum.

Yine saç konusu

S.A. \ Adana

Bir saç telinin ortalama yaşam süresi 3-4 yıl kadardır. Bu süreyi dolduran saçın uzaması durur, dipten yani kıl kesesinin içinden yeni saçın oluşmasıyla bu saç telinin düşmesi doğaldır. Mevsimsel değişmelere ve diğer bazı faktörlere bağlı olarak dökülmenin günde 100 taneye kadar artması da doğaldır. Saçınızı kestirmenin dökülme üzerinde etkisi yok. Saçınız yine aynı tempo ile yenilenir yani aynı sayıda saç dökülür. Ancak kısa olduğu için o kadar dikkat çekmez.

Terim çok kokuyor

Fazla terleme ve bu nedenle kötü koku, ter bezlerinin yapısına bağlı olmalı.Soğan, sarmısak, baharat gibi kokulu gıdalar da terin kokmasına neden olabilir. Bu gibi gıdalardan uzak durmalısınız. Sonra her gün banyo yapmak, eğer bu mümkün olmuyorsa koltuk altları gibi terlemeye eğilimli bölgeleri sabunlu bezle her gün silmek gerekir.

Zayıf olmanız iyi

İ. U. / İSTANBUL

YAŞINIZ ve boyunuz dikkate alındığında bu kilonun size uygun olduğu söylenebilir. Bu konuda fazla bir çaba harcamayın. Yaptırdığınız tahlillerde kan şekeriniz normal sınırın üst düzeyinde bir sonuç vermiş. Ailenizde de şeker hastası olduğuna göre bunun daha ayrıntılı tetkik edilmesi yararlı olacaktır. Özellikle şeker yüklemesi de denilen oral glikoz tolerans testinin yapılmasında yarar var. Kilo alma çabanızı bu açıdan da değerlendirdiğimizde, kilo aldıkça şeker hastalığı riskinizin artacağını unutmayın. Hayat boyu, az kilolu olmanız daha uygun.

Babam bayılıyor

Babanızın, fenalaşması ve şuurunu kaybetmesini hemen tansiyon düşüklüğüne bağlamak doğru değil. Mevcut olan koroner yetmezliği nedeniyle kalbinde ritm bozuklukları da ortaya çıkıyor. Yaşlı ve damar sertliği olan birinde ritm bozukluğu nedeniyle beyne kısa süreli de olsa kan gitmezse hastada geçici şuur kayıpları ortaya çıkabilir. Bu durumların kesin olarak ortaya konulabilmesi için Holter adı verilen sistemlerden yararlanılabilir.Bu sistem bele takılan cihaz yardımıyla 24 saat süreyle kalp elektrosu takibi yapılmasını sağlar. Kişi gün boyu faaliyetlerini sürdürürken elektrosu banda kaydedilmekte ve sonra hangi saatte ne gibi sorunlar olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu aletin bir benzeri de tansiyon ölçümü için kullanılıyor. Alet 24 saat süreyle belirli aralıklarla otomatik olarak tansiyon ölçümü yapıyor, ertesi gün de bu sonuçlar inceleniyor.

Yazarın Tüm Yazıları