Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Kısa... Kısa...Kısa...

Göğsümün biri daha büyük

Rumuz: Çare / Ankara

Genç kızlarda göğüs büyüklüğü, öncelikle kalıtıma bağlı bir olaydır. Ailedeki kadınların göğüsleri genellikle büyükse, sizin göğsünüzün de zamanla o yapıyı alması düşünülebilir. İkinci bir etken de vücut yapısıdır. Kilo aldıkça göğüslerin de bir miktar daha büyümesi, kaçınılmaz olarak gerçekleşir. Göğüsler arasında büyüklük farkı olması da bir hastalık olarak nitelendirilemez. Ancak gelişme dönemini tamamlamış bir kişide, daha önce mevcut olmayan bir büyüklük farkının ortaya çıkması, mutlaka bir doktor tarafından değerlendirilmesi gereken bir durumdur. Sizin yaşınızı da dikkate alırsak, göğüslerinizin zamanla bir miktar daha büyüyeceği söylenebilir.

Diş etlerim hasta

E. Uğurcan / Almanya

Gerek dilinizin üstünün ve gerekse diş etlerinizin aynı zamanda hastalanması, diş etlerinizdeki iltihaplanmanın ciddi boyutlarda olabileceğini düşündürüyor. Diş eti hastalıkları ile diş hekimleri uğraşmakla birlikte, esas olarak bir uzmanlık dalı olarak Periodontoloji’nin ilgi alanına girmektedir. Diş etlerini tedavide geciktiğiniz taktirde, dişlerin çene kemiğiyle bağlantıları eriyeceği için dişleriniz tümden dökülebilir. Alkol aldığınız zaman yüzünüzün kızarması, sizin alkole karşı alerjik olabileceğinizi düşündürüyor. Alkol alerjisi de sıklıkla rastlanan hastalıklar arasındadır. Böyle olunca tek çare alkolden uzak durmaktır.

Bu yaşta bu kilo fazla

G. G. / İstanbul

18 yaşında ve 175 cm. boyundaki bir gencin 82 kilo ağırlığında olması, şişmanlık olarak nitelendirilebilir. Rejim uygulamasını sürdürmeniz gerekiyor. Ancak bir yandan zayıflama rejimi uygulayıp öte yandan kilo almada yararlanılan ilaçları kullanmanıza bir anlam veremedim. Bu ilacın içindeki yağ ve karbonhidrat önemli bir değer taşımıyor, ancak ilacın yapısı, yenilen gıdalardan vücudun daha fazla yararlanmasını ve dolayısıyla kilo almayı sağlıyor. Görüldüğü kadarıyla siz de kendi başına perhiz yapmaya çalışan birçok kişi gibi bazı yanlışlar içindesiniz. Bu konuyla uğraşan bir doktora başvurmanız yararlı olacak.

Karnımda ağrılar var

B. Ceyhan / Adana

Karnınızın alt kısmında olan ağrılar için idrar yolları ve üreme sisteminiz açısından tüm tetkikleri yaptırdığınız ve bir bozukluk bulunmadığı dikkate alınırsa, geriye sindirim sistemi sorunları kalıyor. Asabi bağırsak olarak da adlandırılabilecek irritabl kolon hastalığında bağırsak hareketleri artması ve kalın bağırsakta kramplaşmalar sık görülür. Bu kişilerde, ishaller olabildiği gibi, kabızlık dönemleri de görülebilir. Bu durumda olan kişiler çoğu zaman, dışkılarının keçi pisliği gibi parça parça çıktığından bahsederler. Bu hastalık, asabi bağırsak deyiminden de anlaşılacağı gibi, sinir sistemi duyarlı olan kişilerde sık görülür. Özellikle gergin dönemlerde şikayetlerde artmalar görülür.

Size tavsiyem, bir içhastalıkları ya da gastroenteroloji uzmanına başvurmanızdır.

Testisim ezilmiş midir?

S. U. / İzmit

Küçükken düşme sonucu testislerinizin ezilmesinin sizde bir arıza bırakıp bırakmadığını anlamanın tek yolu tahlil yaptırmaktır. Tariflerle ya da dıştan muayene ile bir sonuca varmak yanıltıcı olabilir. Eğer bir laboratuvara başvurup spermiogram tahlilini yaptırırsanız, durumunuzu öğrenme olanağına kavuşabilirsiniz. Spermiogram adı verilen tahlil, mastürbasyon ile elde edilecek meninin tahlilidir. Bu tahlilde, döllemeyi sağlayacak olan sperm hücrelerinin sayısı ve yapıları hakkında bilgi sahibi olunmaktadır.

Kollarımdaki tansiyonlar farklı

B. Kenan / İstanbul

Tansiyon ölçümü sırasında her iki kolun birbirinden farklı sonuç vermesi, sıklıkla rastlanabilen bir durum. Bu fark bazen çok az, bazen de çok fazla olabiliyor. Nedeni, kola kan getiren atardamarların çaplarının farklı yapıda olması. Eğer daha önceden hiçbir fark bulunmazken, böyle bir fark ortaya çıkarsa, damar çapını daraltan bir olayın varlığı düşünülür. Bu fark doğuştan itibaren varsa endişe etmemek gerekir.

Böyle farklı sonuçlar bulunduğu taktirde, her zaman için daha yüksek sonuç veren koldaki rakamı kabul etmek daha doğrudur.

Çarpıntım oluyor

S. Saynur / Adana

Yapılan tetkiklerde beyincik bölgenizde bir kist bulunmasını, çarpıntı ve nefes darlığı ile bağdaştırmak zor. Ancak mektubunuzda da ayrıntılı bilgi olmadığı için çarpıntının kaynağı konusunda fikir yürütme olanağım da yok. Sizin eğer şimdiye kadar yapılmadıysa, kalp ve tiroid bezi ile ilgili tetkik yaptırmanız yararlı olacak.

Yazarın Tüm Yazıları