Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Okur mektupları

Boğazıma bir şey takılıyor

Bende kronik farenjit var. Geçen kış bu şikayetlerim azdı. Yoğun tedavi ile bu durum düzeldi. Fakat sonrasında boğazımda sürekli sorunlar arttı. Sanki boğazımda hafif bir kasılma oluyor. Yemek yerken aklıma gelirse takılma hissi oluyor. Birçok doktora gittim çeşitli ilaçlar kullandım. Bir doktor, mide asidinden olabileceğini söyledi. Kanser gibi bir şey yokmuş, çok titiz incelediler. Bu konudaki görüşünüzü açıklar mısınız?

G. Bozdağ / İSTANBUL

Farenjit, yutak kısmının iltihaplanması demektir. Bu kısım, solunum ve sindirim sisteminin başlangıcında yer aldığı için çeşitli etkenlerden çok kolay etkilenip hastalanabilir. En basitinden, burundan nefes almayı engelleyen durumlarda. ağızdan nefes alma zorunda kalınması bile burada tahriş yaratabilir. Sigara içenler, çok sıcak ya da çok soğuk yiyip içenler de genellikle farenjitten şikayet ederler.

Kronik yani sürekli farenjitin nedenlerinden biri de mide asididir. Normal koşullarda midede durması, yemek borusuna geçmemesi gereken mide asidi, yemek borusu ile mide arasındaki kapağın yeterli görev yapmaması nedeniyle geri kaçabilir. Eğer bu asit iyice yukarılara kadar geri kaçarsa, yutak kımını da tahriş edebilir. Asidin geri kaçması en çok yatarken görülebilir. Özellikle, yağlı yemekleri sevenler, kilo fazlası olanlar ve yemekten kısa bir süre sonra yatanlarda bu durum sık görülür. Mide asidi nedeniyle yemek borusu ya da yutak tahrişi olanlar, bu nedenleri ortadan kaldırırlar ve mide asidini azaltıcı ilaçlar kullanırlarsa, şikayetleri büyük ölçüde azalacaktır.

Doktorlarınız sizde de böyle bir durum belirlediğine göre yukarıdaki önerilerim sizin için de geçerlidir. Ayrıca sizinb şikayetlerinzin bir kısmının da psikolojik olduğunu düşünüyorum. Gırtlağınızda ciddi bir sorun olduğu kaygısı, bu belirtileri daha abartılı olarak algılamanıza neden oluyor. Yapılan tüm tetkiklerde başkaca bir sorun bulunmamış olduğunu hatırınızdan çıkartmayın. Bunu hatırlamak bile psikolojik açıdan sizi rahatlatacaktır. Bilmeniz gereken bir gerçek de kronik farenjitin hiçbir zaman tehlikli bir sorun yaratmayacağı, ama tamamen ortadan kalkmasının da hemen hemen imkansız olduğu. Günün moda deyimiyle ‘‘Bu gerçeği bileceğiz ve bununla yaşamaya alışacağız, efendim’’.

İç şeker nedir?

Şeker hastalığı konusundaki yazılarınızı ilgi ile izliyorum, çünkü bu hastalık bende de var. Alman doktorun dediğine göre 'iç şeker' iyiymiş. Benim kan şekerim bazen yükseliyor, bazen de düşüyor. Beni bu konuda aydınlatır mısınız?

A. İhsan BÜLBÜL / ALMANYA

Eğer kısa bir süre önce yayınladığım bilgileri okuduysanız, bilim dünyasında şeker hastalığının Tip 1 ve Tip 2 olmak üzere iki grup halinde ayrıldığını görmüş olmalısınız. Alman doktorun size şöylediği 'iç şeker' olarak bir hastalığı ben bilmiyorum. Belki o bölgede geçerli olan bir halk tanımlaması Türkçeye tercüme edildiğinde böyle bir anlam çıkıyordur, ama bilim dünyasında böyle bir tanımlama olmadığını bilmelisiniz.

Ancak üzerinde durmak istediğim önemli konu sizin 'bazen yükseliyor, bazen de düşüyor' sözleriniz. Geçtiğimiz günlerdeki yazı dizimde de değindiğim gibi, şeker hastalığında en tehlikeli durum, hastalığı kanıksamadır. Yükseldiği ve düştüğü zamanlarda herhangi bir sağlık sorunu yaşamayan kişi, şeker hastalığının kendisine bir zarar vermediğini düşünmeye ve bir süre sonra da perhizine yeterli özeni göstermemeye başlar. Oysa hastalık, ağaç kurtları gibi insanın içini kemirmeye devam eder. Öncelikle ince atardamarlardan başlayan tıkanmalar, giderek bütün damarları etkiler ve bu da organlarda hasara neden olur. İşte bu nedenle tüm şeker hastalarını, zaman zaman da olsa kanlarındaki şeker (glikoz) düzeylerinin yükselmelerine karşı uyarmak istiyorum.

Tabii ki bu rakam çakılı gibi hep aynı değildir ama kabul edilebilir dalgalanma sınırlarının dışına çıkmaması için özen göstermek gerekir. Hangi sınırlar içinde dalgalanmasına izin verilebileceğini, her hasta için kendi doktorunun belirlemesi gerekir.

Yazarın Tüm Yazıları