Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Kısa... Kısa... Kısa...

Arasıra başım dönüyor

S. Aylan / İsviçre

Zaman zaman gelen başdönmesi birçok etkene bağlı olabilir. Bunların hepsinin tetkiki gerekir. Ancak boynunuzda da ağrı olduğu dikkate alınırsa, öncelik boyun omurlarınızın tetkikinde olmalı.

Tıp dilinde vertebro-baziler yetersizlik olarak adlandırılan bir tabloda, boyun omurlarının üst kısımlarındakilerinde oluşan sorunlar, bu omurların aralarından geçerek kafatasının alt kısmını besleyen atardamarın daralması ya da tıkanmasına neden olabilir. Beyindeki bazı merkezler ve özellikle dengeyi sağlamakla ilgili olan beyincik beslenmesi bozulacağı için de baş dönmesi ortaya çıkar. Özellikle, boyun ağrılarının çok olduğu günlerde ya da başınızın bazı hareketlerinde baş dönmesi yoğun bir şekil kazanıyorsa bu tabloyu düşünmek gerekir. Bunun tetkiki için boyun omurlarının bilgisayarlı tomografi ya da MR ile tetkiki gerekmektedir.

Kızım ruh hastası

M. G. / İstanbul

Kızınızda ‘davranış bozukluğu’ olarak adlandırılan sorunların, tek başına ilaçla tedavi edilemeyeceğini belirtmek isterim.

Günümüzde artık bu gibi hallerde psikoterapi uygulamalarından yararlanılmaktadır. Bu nedenle ilaç arayışları yerine psikoterapi seansları arayışına girmeniz kızınız için daha doğru ve sağlıklı olacaktır diye düşünüyorum. Konu ile ilgili İstanbul’da çok sayıda uzman var.

Öte yandan C vitamininin asit yapısı nedeniyle midesi hassas olanlarda şikayete neden olduğunu hatırlatmak isterim. Ester-C kullanılması halinde bu yan etki daha azalmaktadır, ama tümden ortadan kalkmaz.

Bu vitamini mutlaka kullanmanız gerekiyorsa, mide asitini gideren ilaçları da yanısıra kullanmanızda yarar olacaktır.

Acaba migren miyim?

E. L. / Almanya

15 yıldan beri süregelen ağrılarınızın, doktorlarınızın da dediği gibi migren olması ihtimali kuvvetli. Bu hastalıkta, ağrılar başladıktan sonra uygulanacak ilaçlar da bulunmakla beraber, düzenli ilaç kullanarak ağrıları önlemeniz de mümkündür. Hangi tedavinin sizin için daha uygun olacağını, doktorunuz belirlemelidir.

İkinci sorununuz olan eklem aşınmasına gelince, bu durum daha çok, fazla kilolu ve uzun süre ayakta durma zorunluğu olan kişilerde görülür. Ayakta durma gereği olan bir işte çalışıyorsanız, bu işinizi değiştirme ya da aynı işi, mümkün olduğunca oturarak sürdürme çareleri arayın. Kilo fazlanız varsa, en kısa zamanda kilo vermeye başlayın. Bir yandan da antiromatizmal ilaçlar kullanabilirsiniz. İlaçlar sizi rahatlatacak ama en büyük yararı, eklemlerinizin üstündeki yükü azaltmakla elde edeceksiniz.

Kızım şua almış mıdır?

C. B. / Adapazarı

Röntgen çekecek teknisyenin, tüm hastaları ve bu arada kızınızı da röntgen çekilecek odaya alması hatalı bir davranış, ancak bu kadar paniklemeniz için bir neden de yok. Çünkü, röntgen tüpü, belirli bir yöne doğru ışın vermektedir. Tam doz, sadece röntgen çekilen bölgede bulunmaktadır. Odaya da az miktarda ışın yayılabilir. Kızınız, dokuz hastanın röntgeni çekilirken aynı oda içinde bulunmakla az miktarda ek ışın almıştır, ancak bu ışın fazla değildir. Kaldı ki bazı durumlarda bir hastaya 10-15 röntgen peşpeşe çekilebilir, bu sakıncalı bir durum değildir.

Sorunlarım çok

H. E. / Ankara

Gerek yetiştiğiniz aile çevresi ve gerekse evliliğinizin size sorunlar getirmesi, bugünkü sıkıntılarınızın kaynağıdır. Gittiğiniz doktorların size koyduğu teşhislerin hepsi, içinde bulunduğunuz ruhsal halin tıbbi tanımlarıdır. Bu hali atlatmada ilaçların yardımı olabilirse de, tek başına yeterli olacağını sanmıyorum. Bu durumunuzun tedavisinin, yoğun tempolu hastane polikliniklerinde de yeterli oranda başarılabileceğini sanmıyorum. Sizin sorunlarınızın nedenlerini iyice kavramak için psikanaliz, sorunlarla başaçıkabilme yollarını göstermek için psikoterapi seanslarının uygulanmasının yararlı olacağını düşünüyorum. Bu tür uygulamaları yapan bir psikologla görüşmenizi öneririm.

Yazarın Tüm Yazıları