Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Atipik zatürre ne demek?

Z. SALMAN / ADANA

Atİpik pnömoni de diğer pnömoniler (zatürre) gibi, akciğer dokusunun iltihaplanmasıdır. Her pnömoninin diğerinden farkı, hastalık nedeni olan mikropların cinsidir. Bu nedenle de kullanılan tedavi yöntemleri farklı olmaktadır. Her hastalık iyileştikten sonra bir süre için de olsa, o organın direncini düşürür. Bu nedenle daha önce kolayca iyileşen gripler, bu hastalıktan sonra bir süre için zor iyileşebilir. Her türlü akciğer hastalığını geçirmiş olanlar ya da astım veya bronşit gibi süregelen bir akciğer hastalığı olanlar, nezle-grip gibi hastalıkları belirli bir sürede iyileşmediği takdirde doktorlarına başvurmalıdır. Sizin uzun zamandan beri kullanmakta olduğunuz ilaçların zatürre üzerinde bir etkisi olmadığı gibi safra kesenizdeki taşların da hiçbir etkisi yoktur.

Prostat nasıl tedavi edilir?

A. GÜNAYDIN / GAZİANTEP

Halk arasında kısaca prostat denilen hastalık genellikle prostat bezinin büyümesi demek olan prostat hipertrofisi hastalığıdır. Ancak prostat bezinin sadece bir tek hastalığı olmadığını da bilmek gerekir. Halk arasında, komşuların birbirine teşhis koyması ve tedavi önermesi çok yaygın bir alışkanlık olduğu için aslında prostat kanseri olan birçok kişi de prostat hipertrofisi sanılarak zaman kaybı nedeniyle çok zor durumlara düşmekte ya da hayatlarını kaybetmektedir. Bu nedenle, bir şikayet başladığı zaman doktor tarafından tetkik edilerek kesin teşhis konulmalıdır.

Burnum, boğazım iyileşmiyor

A. KÜÇÜK / ANTALYA

Gerek zaman zaman sinüzit olmanız ve gerekse boğazınızın şişmesi ve ağrıması, burundan rahat nefes alamayışınıza bağlı olmalı. Burnunuzdan nefes alma sorununuzun bahar aylarında başlaması, bu olayın alerjik kökenli olduğunu düşündürüyor. Alerji ile ilgili olarak hangi testlerin yapıldığını bilmiyorum, ancak testlerle bir teşhis konulamaması olayın alerjik olmadığını göstermez. Test sırasında kullanılan maddelere karşı bir alerjiniz yoksa, diğer bir deyişle, alerjileriniz, sizde test edilen maddelerin dışındaki bazı maddelere karşı ise testlerle bir tespit yapılamaz. Eğer daha ayrıntılı bir alerji testi yaptırma olanağı bulursanız, nelere karşı alerjinizin olduğunu öğrenebilirsiniz. Bu maddelerden, eğer mümkünse uzak durmak, eğer uzak duramıyorsanız, alerji giderici hap ve burun spreyleri kullanmak ile bu mevsimi geçiştirebilirsiniz. Doktorunuzun size önerdiği burun spreylerini, ihtiyaç olduğu dönemlerde kullanmanızda yarar olduğu kanısındayım.

Bu yaşta prostat olur mu?

Tunahan / ALMANYA

25 yaşında bir erkekte prostat hastalığı olduğu söylendiğinde, prostat bezinin iltihaplanması kastedilir. 50 yaşının üzerindeki birinde ise prostat bezinin büyümesi ihtimali ön plandadır. Prostat hastalığında ameliyat ya bezin büyümesi ya da kanserinde uygulanır. Sizin hastalığınız iltihaplanma olduğu için ameliyat söz konusu değildir. Sizin düzenli olarak ilaç kullanmanız, tedaviniz için yeterli olacaktır. Ancak prostat bezi iltihaplarının biraz zor iyileştiği gerçeğini unutmamalısınız. Bu nedenle, doktorunuzla çok yakın bir diyalog içinde olmalı ve tamamen iyileştiğinizi söyleyinceye kadar kontrole gitmelisiniz.

Nefes nefese

R. Cabbar / İZMİR

500 m. yürüdükten sonra nefes nefese kalmanızı, günde yarım paket sigara içmenize bağlamak pek mümkün gözükmüyor. Sigarayı bıraktığınızda daha rahat edersiniz, ancak sorunun gerçek kaynağını bulmanız da gerekli.

Bu gibi şikayetler ya kalbin pompalama yeteneğindeki azalmaya ya da akciğerlerdeki, oksijen almayı azaltan bir soruna bağlı olabilir. Sizin, tercihen bir kalp hastalıkları ya da iç hastalıkları uzmanına başvurmanız gerekiyor.

Yazarın Tüm Yazıları