Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Kısa... Kısa... Kısa...

F. A. / HAMBURG-ALMANYA

Erkektekİ sperm hücre sayısının az ya da canlı hücre oranının düşük olduğu durumlarda, sperm özel yöntemlerle yumurtaya aşılanmaktadır. Bu yöntem Türkiye’de büyük şehirlerde bir çok merkezde uygulanabiliyor. Eğer yeğeniniz bu merkezlerden birine başvurursa, bu olanaklardan yararlanabilir.

MEHMET ÖZÜTÜRK / İSVİÇRE

Sindirim sisteminizde aşırı gaz olması ve doktorların yaptıkları bütün tetkiklere rağmen bir bozukluk bulamaması olayın yapısal bir soruna bağlı olmadığını gösteriyor. Böyle olunca, çalışmayı bozan diğer faktörlere bakmak gerekir. Öncelikle yemeği hızlı yememelisiniz. İyi çiğnemek, öncelikle karbonhidratlılar olmak üzere bir çok gıdanın ağızda sindirilmesini sağlar. Ayrıca fazla sıcak gıdalardan kaçınmak gerekir. Bütün önlemlere rağmen, kuru fasülye, mercimek nohut gibi gıdalar gaz yapar. Bunları mümkün olduğunca az tüketmek yararlıdır. Ayrıca sinirsel etkenler, beslenme saatlerinin düzensiz olması, üşütme gibi etkenler de gaza neden olabilir. Yukarıda değindiğim konulardan mümkün olanları ortadan kaldırmak ve yemeklerden sonra pankreas enzimi içeren ilaçlardan birini kullanmak etkili olacaktır.

N. Yılmaz / DİYARBAKIR

Mektubunuzda belirttiğiniz ilaç büyüme hormonudur. Bunun kullanılması gerçekten boy uzatıcı olabilir. Ancak yararlı olabilmesi için, bazı ön tetkiklerin yapılması gerekir. Bunlardan en önemlisi, kemiklerde bulunan büyüme kıkırdaklarının kapanmamış olduğunun belirlenmesidir. Eğer kıkırdaklar kemikleşmiş ise bu ilacın kullanılması halinde, kemikler bazı bölgelerinden enlemesine genişlemeye başlar ki bu da oldukça kötü bir sonuçtur. Bu tür tedavilerin uygulamalasının, mutlaka konunun uzmanı bir doktor tarafından yapılmasını, işte bu ve buna benzer nedenlerle tavsiye ediyorum. Size de hormon hastalıkları uzmanı bir doktorla görüşmelisiniz.

MELİSA/MANİSA

HormonlarInIzIn yetersizliği nedeniyle adetlerinizin düzensiz olduğu dikkate alınırsa, evlilikte sizin hamile kalma olanağınız çok düşük olacaktır. Bu nedenle tedaviyi sürdürmenizi tavsiye ederim. Ancak, hamile kalma ihtimaliniz sıfır olmadığı için de eğer başlangıçta çocuk istemiyorsanız, doğum kontrolu uygulamalısınız. Siz hormon tedavisi de gördüğünüze göre, doğum kontrolünü hap dışında bir yöntemle gerçekleştirmelisiniz. Bu açıdan bakınca, eşinizin prezervatif kullanması en doğru bir yöntem olarak görünmektedir, ama yine de doktorunuzla görüşmenizi tavsiye ederim.

S. S. / ANKARA

Ameliyat sonrası, dikiş yerlerinizde başlayan iltihabın tahlilinde tesbit edilen mikrop, genellikle hastane ortamından alınır. Sizin de pansumanları aksatmanız, bu mikrobun yerleşip üremesine fırsat yaratmış. Yapılan girişimlerle yaralarınız kapandığına göre, mikroptan tamamen kurtulduğunuz sonucu çıkar. Mikrobun tek tük kaldığını varsaysak bile, bünyenizdeki bağışıklık sistemi bu mikropları da tümden ortadan kaldırmıştır.

B. BEYLİK / İZMİR

Mektubunuzda verdiğiniz bilgilerin ışığı altında, sizde organik bir hastalık bulunmadığı anlaşılıyor. Balgamda arasıra gördüğünüz lekeler, solunum yoluyla giren toz ve diğer kirletici maddelerdir. Bu tür maddeler çoğu zaman iş ortamında solunur.

Vücudun doğal korunma mekanizmasının işlemesine bağlıdır, endişe etmeyin. Sizin, uzun süreli psikoterapi uygulamalarına ihtiyacınız var.

AYTEN / ALMANYA

Vücudunuzda yer alan kahverengi lekeler, cilde rengini veren hücrelerin fazla çalışmasından kaynaklanır. Bunun AIDS gibi bir hastalıkla ilgisi yok. Eğer cilt doktorunuzla görüşürseniz, kullanılacak bazı ilaçlarla bu renklenmenin ortadan kaldırılması mümkün olacaktır.

Rumuz: Umutsuz / ALMANYA

Göz kayması, gözün hareketlerini sağlayan kaslar arasındaki uyumsuzluğa bağlı olabileceği gibi gözde kırma kusuru bulunması halinde kayma olabilir. Kaslara ait sorunlar, ameliyat ile düzeltilebilir. Gözde kırma kusuru varsa, bunun çaresi gözlük takmaktır. Ameliyat geçirdikten sonra da kayma olduğu için size gözlük de verilmiş. Kaymayı ikinci bir ameliyatla düzeltseniz bile, gözdeki kırma kusuru net görmenizi engellediği için gözlük takmanız gerekecek. Eğer gözlük takmak istemiyorsanız, kontakt lens de kullanabilirsiniz. Bunun için de göz doktoruna başvurmalısınız.

A. A. / İSTANBUL

Gerek kıllanma yetersizliği ve gerekse vücut geliştirme çabalarınıza rağmen kas gelişmesi elde edemeyişiniz, hormonal yetersizlik ihtimalini hatıra getiriyor. Ancak hormon ilaçlarını hemen önermeyeceğim. Çünkü bilinçsizce kullanılan hormon ilaçları, vücudun hormon üretme yeteneğini tümden durdurabilir, ileride daha büyük sorunlara yol açabilir. Bu açıdan, öncelikle endokrinoloji (hormon bilimi) uzmanı bir doktora başvurmalı ve bu doktorun denetiminde hormon tahlilleri yaptırmalısınız. Eğer hormonlarınızda bir sorun olduğu kanıtlanırsa, buna uygun tedaviler yapılacaktır.

C. C. / MERSİN

71 yaşında birinin, daha önce böyle bir durum yokken, ellerinin titremeye başlaması, tıp dilinde senil tremor olarak adlandırılan bir duruma bağlıdır. Bu tabloda, ileri yaşlarda el titremesi başlar. Özellikle herhangi bir iş yaparken artan titreme, sizde de olduğu gibi bazen yemek yemeyi bile güçleştirir. Nöroloji uzmanı bir doktora başvurursanız, uygulayacağı tedavilerle titremeyi azaltacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları