Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Okur mektupları

Vücudumda çatlaklar oluştu

Benİm başımda büyük bir dert var. 16 yaşındayken tam 90 kiloydum. Şu an 1.76 cm boyunda ve 60 kilo ağırlığındayım. Benim sorunum karnımda, bacaklarımda ve kollarımda oluşan çatlaklar. Doktora gittim, bana bir yağ verdi. Bunu bir süre masaj yaparak kullandım ama bir sonuç alamadım.

Gİzem / ALMANYA

Mektubunuzda kaç yaşında olduğunuzu belirtmemişsiniz ama bazı verilerden ben 26 yaşında olduğunuzu düşündüm. Yaşın bilinmesi, çatlakların oluşmasından bu yana ne kadar bir zaman geçtiğinin ve cildinizin elastiklik yeteneğinin bilinmesi açısından önemlidir.

Bu çatlaklar hızlı ve aşırı şişmanlama döneminde oluşur. Hızla kilo alırkan, cildin altına biriken yağ tabakaları nedeniyle vücut süratle genişler ama cildin üst tabakaları aynı hızla genişleyemez. Bunun için de çatlaklar oluşur. Bu çatlaklar. cildin alt tabakalarındaki bağ dokuları tarafından tamir edilmeye çalışılır ama bunun normal cilt görünümünde olması mümkün değildir. Kilo alma şekline bağlı olarak çatlaklar vücudun değişik yerlerinde olur. Özellikle karın kısmından kilo alanlarda çatlaklar karında olurken bacakları ve kolları kalınlaşan kişilerde, sizde de olduğu gibi vücudun hemen her yerinde çatlaklar oluşur. Benzer durum gebelik sırasında karın duvarında görülebilmektedir.

Çatlaklar oluştuktan ve bağ dokusu geliştikten sonra fazla bir şey yapmak mümkün değil. Yağ ile masaj yapmak, çatlaklar oluşmadan önce yapıldığı taktirde cildin elastikliğini arttırdığı için koruyucu olarak bir ölçüde yararlı olabilir.

Nefesim kokuyor

Ben 30 yaşında, evli, iki çocuk annesi, düzenli yaşantısı olan bir kadınım. Bir süre önce kendi çabamla diyete girdim ve 2.5 ayda 10 kg. zayıfladım. Benim sorunum diyet zamanında ağzımda kötü kokuların olması ve diyeti bıraktığım halde bu kötü kokular nöbet halinde devam ediyor. Bunun araştırılması için diş hekimine gittim, dişlerimde bir problem olmadığını söyledi. Gastrenteroloji uzmanı tetkik yaptı, burada da bir sorun yok. 'Sebepsiz olmaz, psikolojik ya da ciğer kökenli olabilir' dediler. Rumuz; Gül BahÇesİ / İSTANBUL

Nefeste koku konusunu birkaç kez ele alıp incelemiştim. Bunlarda her olasılık tartışılıyordu. Bu nedenle ben ağız kokusu ile diyet ilişkisini ele almak istiyorum. Halk arasında 'açlıktan nefesi kokmak' diye bir deyim vardır, bilirsiniz. Bu gelişigüzel söylenmiş bir söz değildir.

Uzun açlıklardan sonra insanın nefesi kokmaya başlar. Bunun nedeni, yeterince gıda alınmadığı için vücudun hayatta kalmak ve günlük yaşamı sürdürmek için gerekli enerjiyi, daha önce stokladığı yağları yakarak elde etmesidir. Yağların yoğun bir şekilde yakılması sırasında yan ürün olarak keton adı verilen maddeler açığa çıkar. Ketonlardan biri de asetondur. Çok dikkat edilirse bu kokunun asetonu andırdığı belirlenir.

Bir kişi kilo vermek için diyet yapıyorsa, nefesinin kokmasından mutlu olmalıdır. Aseton kokusu, yağların yakıldığını diyet uygulayan kişinin zayıflamakta olduğunun kanıtıdır.

Sizde de bu kokular diyet uyguladığınız sırada ortaya çıkmış. Diyeti bıraktıktan sonra, dönem dönem ortaya çıkması, o günlerde daha az kalori aldığınızı ve kilo vermeye devam ettiğinizi gösterir. Kokuları azaltmak istiyorsanız bol bol su için. Bu sayede ketonlar idrarla daha bol atılacak ve nefes yoluyla buharlaşan kısım çok azalacaktır.

Spermlerim kanlı geliyor

Ben 27 yaşında bir gencim.Benim sorunum spermlerimin sürekli olarak kanlı gelmesi. Herhangi bir ilişkide bulunmadığım, ağrı, yanma ve kaşınma gibi şikayetlerim olmamasına rağmen devam eden bu kanama beni endişelendiriyor.

C. İ. / İZMİR

Öncelikle utangaç olduğunuz için doktora gidememe gerekçenizi eleştirmek istiyorum. Gideceğiniz kişi bu organların doktorudur. Cinsel organlar da vücudun diğer organlarından farklı değildir, bu kadar önemsemeyin.

Spermlerin kanlı olarak gelmesini incelersek, bir organdan kan gelmesi orada bir sorun olduğunu düşündürür. Bu bazen iltihap, bazen tümör, bazen de sadece tahriştir. Ağrı, akıntı ve benzeri başka sorununuz olmadığı dikkate alınınca bunun sadece tahrişe bağlı olması ihtimali ön plana çıkar. Özellikle sık cinsel ilişki ya da sık mastürbasyon hallerinde kanlı meni görülebilir. Cinsel ilişkiniz olmadığını bahsediyorsunuz, eğer sık mastürbasyon yapıyorsanız, buna biraz ara vermenizi tavsiye edeceğim. Eğer buna rağmen kan kaybolmazsa, olayın altında ciddi bir sağlık sorunu olması ihtimali bulunduğu için bir üroloji uzmanına muayene olmanız gerekecek.

Yazarın Tüm Yazıları