Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Okur mektupları

Kolesterolüm yüksekmiş

G. A. / İSTANBUL Kulaklarınızdaki sürekli uğultu ve duyu azalmasının damar sertliğine bağlı olduğu söylenerek ilaçlar verilmiş. Mektubunuzda belirttiğiniz ilaçlar bu amaçla heryerde kullanılan ilaçlardır. Yani başka bir hekime de gitseniz hemen hemen aynı ilaçları verecektir. Bütün bu tedaviler, genellikle sorunun artmasını önlemekte yararlı olabilmekle beraber, halen mevcut şikayetlerin kaybolmasını sağlayamamaktadır.

Doktorlarınız, yaptıkları tetkiklerden sonra kandaki kolesterol düzeyinin 300 mg. olduğunu söylemiş. Bu oran oldukça yüksek. Zayıf olduğunuz ve -belki de gereğinden fazla- perhiz yaptığınız dikkate alınınca bunun kalıtımla gelen bir kolesterol yüksekliği sorunu olduğu anlaşılıyor. Açlıktan şikayet ettiğiniz ve doktorların biraz daha fazla yemenizi önerdiği dikkate alınınca 3-4 saatten fazla uyuyamamanızın, açlık nedeniyle ortaya çıkan kan şekeri düşüklüğüne (hipoglisemi) bağlı olduğu düşünülebilir. Akşam yemeği ile sabah kahvaltısı arasında uzun bir süre olduğu için, hipoglisemiler sabaha karşı oluşabilir. Bu da öncelikle uyuyamama, sonra çarpıntı, bazen titreme, sinirlilik ve soğuk terleme gibi belirtilerle kendini gösterir. Gıdanızı arttırmanızın yararı olacaktır. Ancak kolesterolden ve doymuş yağlardan kaçınmaya devam etmelisiniz. Bu nedenle, proteinleri ve karbonhidratları arttırabilirsiniz. Bu denli sıkı perhize rağmen kolesterolünüz yüksek olduğuna göre, kolesterol düşürücü ilaçlar kullanmalısınız. Bütün bu düzenlemelerin bu konuda uzman bir doktorun denetiminde yürümesi gerekiyor. Benimle 212-231 30 66 numaralı telefondan bağlantı kurarsanız size bu konuda yardımcı olmaya çalışabilirim.

Metale alerjim var

H. ÇELİK / İSTANBUL Temas sonucu ortaya çıkan alerji türleri de vardır. Deterjanlar, boya sanayisinde kullanılan eriticiler ve diğer bazı kimyasal maddeler bunlar arasında çok sık rastlananlarıdır. Metal alerjileri de sık görülür. Bu kişilerde yüzük, kolye, saat gibi takılar ciltte kaşıntı ve kızarıklık türünde alerjik belirtilere neden olabilir.

Sizde de saat takınca bu tür belirtiler oluyormuş. Alerji tedavisinde temel kural, alerji yaratan etkenden (alerjen) mümkün olduğunca uzak durmaktır. Bunun mümkün ya da yeterli olmadığı hallerde antihistaminik adı verilen ilaçlar kullanılır. Bu ilaç alerji sonucu salgılanan ve belirtilerin ortaya çıkmasını sağlayan histamin isimli maddenin etkisini giderir. Yani alerjiyi ortadan kaldırmaz ama, etki süresince, belirtilerini giderir.

Size önerim; mümkün olduğu sürece kol saati kullanmayın, zorunlu olduğunuz hallerde eğer saatin altında kızarıklık ve kaşıntı oluyorsa antihistaminik etkili bir krem kullanın.

Diğer sorunuza gelince, gastrit ya da ülser bulunması, bağırsak parazitleri için ilaç kullanılmasına engel bir durum değildir.

İlaçlar kabızlık yapar mı?

K. EREN / İSTANBUL Geçirdiğiniz by-pass ameliyatından sonra, 15 dakikası jimnastik, 45 dakikası yürüyüş olmak üzere toplam bir saat spor yapıyor olmanız çok doğru bir uygulama. Aşırı zorlama olmamak şartıyla ne kadar bol spor yapılırsa o kadar iyi.

Öte yandan, ameliyattan sonra ortaya çıkan kabızlık şikayetlerinizin kullandığınız ilaçlarla bağlantılı olması mümkün.

Lifli gıdaları bol almanız doğru, ama etkili olmadığı görülüyor. Kabızlığa karşı kullandığınız ilaçın dozunu arttırmanız yararlı olabilir. Buna rağmen etkili sonuç alamıyorsanız, kontrol için gittiğiniz doktorla konuyu tartışmalısınız.

Bademciklerinizi aldırmalısınız

F. TURGUT / LONDRA Bademciklerin yapısında kripta adı verilen kıvrımlar bulunur. Bunların belirginleşmesi ve iltihaplanması halinde, tıpta ‘kriptik anjin’ olarak adlandırılan bir tablo oluşur. Mektubunuzdaki tarifler buna uyuyor. Bu kriptaların içine yemek artıkları da dolabilir. Gerek iltihap ve gerekse yemek artıklarının birikmesi, sağlığı bozmakla kalmayıp kötü bir ağız kokusuna da neden olabilir. Bundan kurtulamanın tek yolu, ameliyatla bademcikleri aldırmak.

O zamana kadar, bademciklerinizde beyaz birikmeler gördüğünüzde, üzerine bastırarak bunları boşaltmakta yarar var.

Guatr her zaman sinir yapmaz

C. G. / ALMANYA

Guatr olarak adlandırılan tablo, tiroid bezinin büyümesidir. Bu duruma yol açan birkaç tiroid hastalığı var. Bunlardan hipertiroidi yani tiroid bezinin aşırı hormon salgıladığı hastalıkta sinirlilik görülebilir.

Sizdeki guatrın hipertiroidiye bağlı olduğunu sanmıyorum. Bu nedenle sizin psikolojik yapınızın başka nedenlere bağlı olarak bozulduğunu düşünüyorum. Psikiyatri uzmanı bir

doktorla görüşmenizde yarar var.

Yazarın Tüm Yazıları