Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Kalp ve solunum durmalarında ilk yardım

CUMA günkü yazımda ilk yardımın önemine dikkat çekmiştim. Şu andaki güncelliği nedeniyle ilk yardım konularını tekrar anlatmak istiyorum. Ne kadar önemli olduğunun son günlerde farkına varanlar bu konuyu daha dikkatli olarak okuyacak ve benimseyeceklerdir. Ben bugün kalp ve solunum durmalarında ilk yardım konusunu ele alacağım.

Kalp durmasında ilk yardım

Kalp durmasındaki ilk yardım, en önemli yöntem olarak nitelendirilebilir. Çünkü diğer olaylarda düşünmeye, danışmaya ve kitap karıştırmaya zaman olabilir, ancak kalp durmasında 5-7 dakika içinde birşeyler yapılamadığı taktirde, beyin hücreleri artık onarılamaz derecede harap olacağı için, zamanında ve doğru girişimin çok büyük önemi bulunmaktadır. İşte bu nedenle, herkesin bu konuyu, adı gibi bilmesi yararlıdır. Bu bilgi belki de hiç ummadığınız bir gün, eşinizi, çocuğunuzu ya da çok sevdiğiniz birini ölümden geri döndürmenizi sağlayabilir.

Kalp masajı için ilk kural, kişinin kalp atışlarının durduğuna emin olmaktır. Göğüs duvarını dinleyerek kalp seslerini araştırmak mümkünse de gürültülü ortamlarda sonuç vermeyecektir. En doğrusu, boyunda, adem elması denilen çıkıntının iki yanına parmak uçlarını bastırarak, şahdamara ait nabzı hissetmektir. Bulamıyorsanız, kendi boynunuzdaki damarı bulup, hastada da aynı yere parmakları bastırmak yararlı olabilir. Şah damarda nabız olmadığına emin iseniz, kalp masajına başlayabilirsiniz.

Önce solunum

Solunum olmadan kalp masajı anlamsızdır. Birazdan anlatacağım şekilde, üç kez nefes verdikten sonra kalp masajına başlayın. Hastayı sert bir zemine sırt üstü yatırın. Hastanın yanına diz çökün, bir elinizi, göğsün ortasındaki göğüs kemiğinin karın boşluğu tarafındaki en alt kısmına koyun. Diğer elinizin avuç kısmını da bu elinizin üstüne yerleştirerek, göğüs kemiğine (kalbin üzerine değil) kuvvetle bastırın. Bu sırada göğüs kemiğinin 5-7 cm. kadar içeri göçmesi gerekir. Daha hafif bastırma, yeterli dolaşım sağlamayacaktır. Bu bastırmanın dakikada 60-70 kez olması gerekir. Bunun pratik yolu, masaj yaparken, bir milyon bir, bir milyon iki gibi saymaktır. Bu rakamları söyleme sırasında geçen süre, düzenli bir ritm kazandırmayı sağlar. Eğer bir kişi daha varsa, her 5 masajdan sonra diğer kişinin bir kez yapay solunum yapması gerekir. Eğer tek kişi iseniz, yine her 5 masajdan sonra bir kez ağıza nefes vererek solunumu da sürdürün.

Kalp masajı, hasta kendine gelinceye ya da sağlık elemanları yetişinceye kadar sürdürülmelidir.

Yapay solunum

Bir kazazedeye yaklaşıldığında ilk iş olarak kalbinin atıp atmadığı ardından da solunum yapıp yapmadığı kontrol edilmelidir. Eğer kalp atıyor ve solunum yoksa, en etkilisi ağızdan ağıza yapay solunum yapmaktır. attığım bu yapay solunumda, çeneyi mümkün olduğu kadar yukarı çekerek başın arkaya bükülü olması sağlanmalı, dilin dışarı çekilmesi şartıyla ağız içine, dudakları sıkıca kavrayarak kuvvetlice nefes vermelidir. İçeri üflenen hava kendiliğinden geri çıkacaktır. Bu yapay solunum, dakikada 15-20 kez ve hastanın kendi solunumu başlayıncaya kadar devam edilmelidir.

Eğer kalp atışı yoksa, yukarıda anlattığım gibi dıştan kalp masajı uygulanması gerekir. Hepinize her türlü kazadan uzak günler dilerim.

Yazarın Tüm Yazıları