Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Okur mektupları

Astım tedavisini aksatmayın

D. Gayretli / ANTALYA

TIP diliyle, bronşiyal astım, solunum yollarının alerjik bir hastalığıdır. Alerji yaratan maddeler, deride nasıl kızarıklık ve şişlik yaratırsa, nefes borusunu etkilediği zaman da benzer şekilde şişme görülür. Nefes borusunun iç çeperinin şişmesi, hava geçiş alanını daralttığı için, nefes darlığı ortaya çıkar. Ayrıca burada salgı da olduğu için, solunum giderek zorlaşır. Nefes darlığında bir diğer etken de solunum yollarının kramplaşarak daralmasıdır. Alerji yapan maddeden uzaklaşıldığında ya da astım krizini giderecek ilaç kullanıldığında, hastanın nefesi yavaş yavaş normale döner.

Alerjik yapı ortadan kalkmadığı sürece, astımın da tümden yok olması söz konusu değildir. Eğer alerji yapan maddelerin sayısı çoksa ya da alerj iyapan maddelere sık sık maruz kalınıyorsa, astım krizlerinin sıklığı da çok olacaktır. Bu taktirde sürekli tedavi gerekir. Öte yandan, solunum yolunda alerji yapan maddenin tesbiti için testler yapılması ve mümkünse bu maddelerden uzaklaşılması da yararlı olacaktır. Eğer krizler çok seyrek oluyorsa, sürekli tedavi gerekmeyebilir. Bu taktirde, hastaya kriz halinde kullanacağı, özellikle solunum yoluna püskürtülen, ilaçlar verilir ve kriz sırasında kullanması istenebilir. Akciğer hastalıkları uzmanının size önerdiği ilaçlar isabetli. Bu doktorun kontrolunda kalmanızda yarar var.

Deodorant çare olacaktır

A. Uzman / İSTANBUL

FAZLA terleme ve bu nedenle kötü koku ter bezlerinin yapısına bağlı olmalı. Ancak soğan, sarımsak, baharat gibi kokulu gıdalar da terin kokmasına neden olabilir. Öncelikle bu gibi gıdalardan uzak durmalısınız. Daha sonra hergün banyo yapmak, eğer bu mümkün olmuyorsa koltuk altları gibi terlemeye eğilimli bölgeleri sabunlu bezle hergün silmek gerekir. Temizlendikten sonra koltuk altlarınıza kaliteli bir markadan deodorant sıkmalısınız. Deodorantın iyi bir marka olması ter kokusunu önleme açısından önemlidir. Bazı ürünler sadece ağır bir parfüm içererek ter kokusunu bastırmaya çalışır ama, ter kokusuyla ağır parfüm kokusu karışınca daha da kötü bir sonuç çıkmaktadır.

Öte yandan bazı kişilerin yaptığı gibi, deodorantı giysilerinize değil, koltuk altınıza sıkmalısınız. Eğer koltuk altlarınızın aşırı terlemesi devam ediyorsa, terlemeyi önleyici (antiperspirant) etkili bir deodorantı tercih etmelisiniz.

Annenizin kalbinde ritm bozukluğu olabilir

H. Bilen / İSTANBUL

ANNENİZİN, kalbi sıkıştığı zamanlar kullandığı ilaçtan sonra geçici olarak fenalaşmasını hemen ilaca bağlamak mümkün değildir. Bu ilacın tansiyon düşürücü bir etkisi de yoktur, nitekim, alışveriş merkezindeki fenalaşma sırasında tansiyonunu da normal bulmuşlar. Muhtemelen, kalbi sıkıştığı zaman ritm bozuklukları da ortaya çıkıyor, yaşlı ve damar sertliği olan birinde ritm bozukluğu nedeniyle, beyine kısa süreli de olsa kan gitmezse hastada geçici şuur kayıpları ortaya çıkabilir. Bu durumların kesin olarak ortaya konulabilmesi için Holter adı verilen sistemlerden yararlanılabilir. Bu sistem bele takılan küçük bir cihaz yardımıyla 24 saat süreyle kalp elektrosu takibi yapılmasını sağlamaktadır. Kişi gün boyu normal faaliyetlerini sürdürürken elektrosu banda kaydedilmekte ve daha sonra hangi saatte ne gibi sorunlar olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu aletin bir benzeri de tansiyon ölçümü için kullanılmaktadır. 24 saat süreyle belirli aralıklarla otomatik olarak tansiyon ölçümü yapılır. Annenizin krizlerinin tansiyona mı yoksa kalp ritmi düzensizliğine mi bağlı olduğunun anlaşılmasında bu gibi sistemlerden yararlanılabilir. Size tavsiyem annenizi tedavi eden doktorla tekrar görüşmenizdir.

Adetlerim düzensiz

R. Gözen \ İZMİR

ADET görmeye başladıktan sonra adetlerin düzene girmesi bazen birkaç yıllık bir zamanı alabilir. Sizde henüz iki yıl zaman geçmiş olması, bu açıdan endişe etmemeniz gerektiğini gösterir. Kaldı ki, yılda 7-8 kez adet görmek de bir hastalık olarak nitelendirilemez. Gün içinde renksiz kokusuz akıntının gelmesi, hormonal faaliyete bağlı bir durumdur, sizi endişelendirmesin.

Yazarın Tüm Yazıları