Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

İdrarda yanma oluyor

M. Çırak / İstanbul Köşemi devamlı okuma fırsatı bulamadığınız anlaşılıyor. Gelen mektup ve faksların yoğunluğu nedeniyle her mektuba cevap verme olanağımın olmadığını sık sık belirtiyorum. Benzer sorunu olanların en karakteristik olanına geniş kapsamlı bir cevap vererek tüm okurlarımın yararlanmasını umuyorum. Sitem dolu mektuplar göndermek yerine, sizin isminizi taşımasa da tüm cevapları okumuş olsaydınız, şimdiye kadar yeterli bilgiyi almış olurdunuz.

Ayrıca sizin mektubunuz vesilesiyle tüm okurlarımdan, mektuplarında olabildiğince ayrıntılı bilgi vermelerini de rica edeceğim. Örneğin siz, sadece idrar yaparken penis ucunda yanma hisettiğinizden bahsetmişsiniz. Yaşınızı, idrar yolunda akıntı olup olmadığını, ateşinizin zaman zaman da olsa yükselip yükselmediğini, sık ve az idrar hissi olup olmadığını, idrar basıncında azalma olup olmadığını belirtmemişsiniz. Böyle olunca muhtemel bir teşhise yönelmek mümkün değil. Prostat tümöründen iltihabına, idrar yolu iltihabından kum dökmeye, idrar yolunda tümörlere varıncaya kadar birçok hastalıkta bu belirti olabilir ama bunun yanında başka belirtiler de vardır. Ayrıca teşhiste diğer bulgular da dikkate alınır. Siz mektubunuzda bunların hiçbirini belirtmediğiniz için, size söyleyebileceğim tek şey, üroloji uzmanı bir doktora başvurmanızdır.

Bronşitim kriz yaptı

H. Özcan / İstanbul

Bronşitin yanı sıra faranjit ve sinüzit gibi sağlık sorunlarınızın da bulunması, solunum sisteminizde alerjik bir zemin bulunduğunu düşündürür.

Böyle olunca bu sistemde zaman zaman sorun görülebilir. Nitekim bir süre önce ortaya çıkan soğukalgınlığının ardından akut bronşit atağı başlamış. Bu sırada ortaya çıkan bütün belirtiler, bu tabloya ait.

Bronşitiniz iyileştikten sonra da doktorunuzla bağlantıyı kaybetmeyin, uygun bir tedavi ile yeni ataklar oluşmasını ya da kronik bronşit oluşmasını önleyebilirsiniz.

Dğer yandan 16-17 yıl önce düşme sonrasında kalçanızda kalan yumruk büyüklüğündeki şişliğin iyi tetkiki gerekir. Bu varken, lumbago ya da siyatik gibi tablolara neden aramak yersiz.

Ayrıntılı bir muayene ve görüntüleme yöntemleriyle, bu şişliğin durumunu ve size ne gibi sorunlar yaratabileceğini araştırmanızı öneririm.

Kafamda sürekli ses var

A. Sayın / Ankara

Kafanızda sürekli ses duymanız 15 yıldan beri uygulanan tedavilerle bağlantılı değil. Muhtemelen damar sertliği tablosunun bir sonucu olmalı. Yüksek tansiyon da bu yönde etkisi olan bir sağlık sorunudur. İç hastalıkları uzmanı bir doktora başvurup bu yönlerden tetkik olmanız uygun olacaktır. Öte yandan kemik erimesi teşhisi konulduğu ve kaplıca ile fizik tedavi uygulandığını belirtmişsiniz. Eğer bunların yanısıra ilaç tedavisi uygulanmadıysa, kemik erimesi diye bilinen osteoporoz için herhangi bir tedavi yapılmadığını bilmelisiniz. Kemik yoğunluğunuzu ölçtürerek, osteporoz tedavisini bilen bir hekime başvurmalısınız.

Simir testi nedir?

B. Aykut

İngilizce yazılışı ‘smear’ olan test, sizin sorduğunuz tarzda yani ‘simir’ olarak okunur. Salgıların sürülerek mikroskop camına yayılması ve özel boyalarla boyandıktan sonra hücrelerinin yapısının incelenmesi anlamına gelir. Genel bir isim olduğu için birçok kısmın incelenmesinde kullanılmakla beraber, son dönemde en yaygın olarak rahimdeki hastalıkların ve kanser riskinin araştırılmasında kullanılmaktadır. Bu nedenle aslında ‘vaginal smear’ denilmesi gerekirken kısaca ‘smear’ olarak adlandırılmaktadır. Bu tetkik yöntemiyle ilgili bilgiler bu köşede defalarca yer aldı. Ben o yazılar sırasında tetkikin diğer adı olan Papanikolau testinin kısaltılmışı olan Pap-Test adını kullanmıştım.

Oğlumun sakalları çıkmadı

M. E. / Ankara

Halen 20 yaşında olan oğlunuzun sakallarının çıkmadığından bahsediyorsunuz. Sakal bıyık gibi kılların sıklığı ve çıkma yaşı kalıtıma bağlı olaylardır. Hem anne hem de baba tarafındaki erkeklerin kıllanma oranına bakarak oğlunuzdaki muhtemel kıllanma konusunda kabaca fikir sahibi olabilirsiniz. Vücudundaki diğer kıllanma normal bir seyir gösterdiğine göre hormonal bir sorun olmadığı ve sakalının geç gelişeceği düşünülür.

Yazarın Tüm Yazıları