Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Kanser, köşeye sıkışıyor (2)

Akciğer kanserinin teşhis ve tedavisinde de son 20 yıldır önemli gelişmeler kaydedildi. Kombine ilaç tedavi ve şua tedavisi yöntemlerindeki gelişmeler tedavide daha başarılı sonuçlar alınmasını sağladığı gibi tedavi gören hastalarda ortaya çıkan nefes darlığı ve zatürre gibi yaşam kalitesini olumsuz etkileyen sonuçlara çözüm getirmeye başladı.

Meme kanseri daha kolay teşhis edilebiliyor

Yeni gelişen görüntüleme teknikleri ile yapılan taramalar ve gelişen biyopsi yöntemleri, meme kanserinin daha erken dönemde teşhis edilmesini sağlıyor. Kanser kitlesi küçük ve başka organa sıçramamış durumdayken yapılan tedaviler başarılı sonuçlar alınmasını sağlıyor. Ayrıca tüm memenin çevre dokularla birlikte çıkartılması yerine, daha küçük bir alanın alınmasıyla başarılı sonuçlar elde edilebiliyor. Yeni ilaç tedavileri ve hormon sistemine yönelik tedavilerle elde edilen başarılar çok yüksek oranlara varmakta.

Üzerinde çalışılan manyetik rezonans (MR), pozitron emisyon tomografisi (PET) ve lazer ışınlı tarama yöntemlerinin geliştirilmesiyle meme kanserinin çok başlangıç halinde teşhis edilmesi mümkün olabilecek. Ayrıca yeni tedavi teknikleri de deneniyor. Çok yüksek dozlarda kemoterapi uygulayıp kan tablosunda ortaya çıkacak yan etkileri kemik iliği nakliyle çözmek ve HER2 gibi antikorlarla biyolojik tedaviler uygulamak gibi yeni yöntemlerin uygulamaya girmesiyle tedavide başarılar iyice artması bekleniyor.

Kanser ölümleri azalıyor

Tüm dünyada kanserden ölümler önemli ölçekte azalıyor. Kesin bir sonuç verebilmek için istatistik çalışmalarının çok düzenli yapıldığı ülkelere, örneğin Amerika’ya bakmakta yarar var. Amerika Birleşik Devletleri’nde kanser konusundaki istatistikler 1930’lardan beri tutuluyor. Beş yıllık periyodlar halinde yapılan değerlendirmelerde 1991 ile 1995 yıllarını kapsayan dönem içinde kanserden ölüm oranları önemli ölçekte düştü. En anlamlı gelişmeler kalınbağırsak, makat, prostat ve erkeklerde akciğer kanseri gibi önemli kanser türlerini kapsıyor. Bu dönem içinde erkeklerde yüzde 4.2 kadınlarda ise yüzde 1.1 oranında daha az ölüm görüldü. Kadınlardaki akciğer kanseri sıklığını olumsuz etkileyen faktör ise eski dönemlere oranla kadınların daha fazla sigara içmeye başlamasıdır.

Kanserden ölümler eskiye göre azaldı, yeni vakaların ortaya çıkmasındaki artış hızı da düşmeye başladı, ama kanser hálá çağımızın önemli bir sorunu. Üzerinde titizlikle durup, olabildiğince korunmaya çalışmaktan, sonrasını bilime bırakmaktan başka yapabileceğimiz bir şey yok.

OKUR MEKTUPLARI

Keloidin çaresi yok mu?

G. Özdemir / Denizli

Keloid, yara tamir dokusunun gereğinden fazla üretilmesi sonucunda oluşan bir dokudur. Yara, kesik ve hatta sizin de belirttiğiniz gibi ergenlik sivilcelerinin yerinde bile kabarık dokular ortaya çıkar. Bu kabarıklıkların ameliyatla alınması halinde, ameliyat yeri iyileşirken daha da kabarık dokular ortaya çıkabilir. Yara yerlerinin iyileşmesi sırasında, belirli bir aşamadan sonra kortizonlu pomadlar sürülmesi ya da keloid dokusunun içine kortizon zerkleri yararlı olabilir. Oluşmuş keloidler için kortizon uygulamalarının anlamlı bir etkisi olmaz. Bunlar için son zamanlarda, laser uygulamalarının yararlı sonuçlar verdiğinden bahsediliyor. Plastik cerrahi uzmanı bir doktora başvurmalısınız.

Geceleri idrarını kaçırıyor

H. K. / İzmir

Halen 84 yaşında olan eşinizin idrar kaçırma şikayetlerinin önce, prostat ameliyatından sonra başladığını, o sıralarda az olan bu durumun şimdilerde geceleri aşırı miktarlara vardığını belirtiyorsunuz. Ameliyat sonrasında, idrar kesesi çıkışında kapak görevi yapan kısmın zedelenmesine bağlı olarak bir süre sonra geçebilen idrar kaçırmalar görülebilir. Eğer ameliyat geçirdiği için zedelenen idrar yolu, daha sonraları iltihaplanırsa, idrar kaçırma şikayetleri daha da artar. Şimdilerde aşırı duruma varan bu sorunun yaşlılığa bağlı olarak beyin ve sinir fonksiyonlarındaki bozulma nedeniyle ortaya çıktığını sanıyorum. Kesin bir tedavisi olmamakla birlikte bir nöroloji uzmanının önereceği beyin fonksiyonlarını takviye edici ilaçların biraz da olsa yararı olabilir.

Yazarın Tüm Yazıları