Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

S. Kollukçu / İstanbul

Kanserler, kaynak aldıkları hücre yapısına göre değişik isimler alırlar. Bu hücre yapısının belirlenmesi tedavide izlenecek yol açısından önemlidir. Bu amaçla, çoğu zaman biopsi (parça alınması) işlemi uygulanarak hücre yapısının belirlenmesi istenir. Prostat tümörü için, adenokarsinom deyiminin kullanılması, sadece tıbbi açıdan önemlidir.

Prostat kanserinin tehlikeli olup olmadığı sorunuza gelince, öncelikle, kanserin her türünün ciddi olduğunu belirtmek istiyorum. Bu riskin derecesi, tümörün hücre yapısına, yer aldığı organ kısmına, tümörün büyüklüğüne, yayılma ve sıçrama durumuna göre değişir. Dikkat ettinizse, tümörün büyüklüğü, yayılma ve sıçrama durumu gibi tabirler kullandım. İşte bunları etkileyen en önemli kriter, erken teşhistir. Tıptaki süratli gelişmeler, erken teşhis olanaklarını olduğu kadar tedavi olanaklarını da süratle geliştiriyor. Bu sayede erken teşhis edilmiş kanserler başarıyla tamamen tedavi edilebiliyor. Sizin prostat kanserinizin ne zaman teşhis edildiğini ne şekilde tedavi edildiğini bilmediğim için, ne kadar risk altında olduğunuz yolunda bir görüş belirleyemiyorum. Ancak, tedavinizi yapan doktorla, ya da üroloji kliniklerinden biriyle sürekli bağlantı halinde olun. Zaman zaman yapılan kontrollerde tümörün tekrarladığı görülürse, bunların tedavisi gerekir.

Bu vesileyle, özellikle 50 yaşını aşmış tüm erkek okurlarıma, herhangi bir şikayet beklemeksizin zaman zaman prostat kontrolü yaptırmaları gerektiğini tekrar hatırlatmak istiyorum.

Beyin gelişmesi aksamış

T. A. / Adana

Oğlunuzun 24 aylık olmasına rağmen, yürüme ve konuşma kusuru göstermesi, beyin gelişiminde bazı şeylerin aksadığını düşündürüyor. Bu sorunları iki aylık iken geçirdiği ishale bağlamak mümkün olmadığı gibi, sıklıkla kullandığı ilaca bağlamak da mümkün değildir. Oğlunuzda iki yaş kadar büyük olan kızınızın normal olması, kalıtımla geçen hastalık ihtimalini tümüyle ortadan kaldırmaz. Çünkü bazı kalıtsal hastalıklar bazı cinslere özel olarak ortaya çıkar, örneğin, kız çocukları sağlıklı olurken erkek çocuklarda sorun çıkabileceği gibi bunun tam tersi de bazı hastalıklar için geçerlidir. Kalıtsal hastalıklarda cinsiyete bağlı olmaksızın bazı çocuklar sağlam iken bazılarının hasta olması da rastlanabilen durumlar arasındadır. Hemen herkesin bildiği gibi, kalıtsal hastalıklar, akraba evliliklerinde daha sık görülmektedir. Oğlunuzu, daha fazla zaman kaybetmeden, büyük şehirlerimizdeki tıp fakültelerinden birinin çocuk hastalıkları bölümüne götürmenizi taviye ediyorum.

Göz alerjisi

B. Kaymakçı / İstanbul

Gözünüze yabancı cisim kaçmasından sonra kullandığınız göz merhemi, oluşan tahrişin üzerine mikrop yerleşmesini önlemek için verilmiş olmalı. İlacı kullandıktan sonra gözünüzde kaşıntı, yanma ve kızarma gibi belirtilerin olması, sizde alerjik belirtilere neden olduğunu düşündürüyor. Bu tür belirtiler ilacı kestikten sonra kaybolur, gözünüzde kalıcı bir arıza yapması mümkün değildir. Sizde ortaya çıkan belirtiler için ’kontrendikasyon’ tanımını kullanmanız doğru değil. Bu söz, ilacın hangi hallerde kesinlikle kullanılmayacağını belirtir. İlacın sizde neden olduğu belirtiler için ’yan etki’ sözünü kullanmanız daha doğru olacak. Herhangi bir nedenle size antibiyotik verilmesi gerektiği zaman, doktorunuza bu olayı anlatmanız yararlı olacaktır.

Burnunuzu muayene ettirin

R. B. / Antalya

Kulağınızda zaman zaman ağrı olması ve bu sırada aşırı sesten rahatsızlık duymanız, aynı sıralarda göz çevrenizde de ağrı hissetmeniz gibi şikayetlerin tümünü birarada değerlendirirsek, burun boşluğuna açılan kanalların tıkanıklığı ihtimali hatıra gelir. Burun boşluğuna, orta kulağa giden östaki kanalları ile sinüs adı verilen boşluklara giden kanallar açılmaktadır. Eğer, burundan rahat nefes almayı engelleyen bir sorun varsa, bu kanallar da tıkanacağı için gerek orta kulak ve gerekse sinüslere hava gitmesi engelleneceği için, basınç değişikliği nedeniyle ağrı ve denge kusuru gibi sorunlar belirir. Burundan rahat nefes almayı engelleyen sorunlar arasında, burun bölmelerinin eğriliği, burun iç zarının şişmesine neden olan iltihabi ve alerjik hastalıklar ön planda yer alır. Kulak, boğaz ve burun hastalıkları uzmanı bir doktorla, bu konularda görüşmenizi öneriyorum.

Yazarın Tüm Yazıları