Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Soya, kalp krizini önlüyor

Soya fasulyesinin sağlıklı bir gıda olduğu bilinir. Özellikle yüksek protein içeriği nedeniyle, ete yakın derecede bir protein kaynağı olarak tanımlanmasını sağlamıştır. Son zamanlarda yapılan çalışmalarla soyanın besin değerinin ötesinde de bazı yararlar sağladığı ortaya konuldu. Soya proteini içeren gıdalar yenildiği taktirde koroner kalp hastalığına yakalanma ihtimalinin azaldığı kanıtlandı. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi de bu özelliğin soya proteini içeren gıda maddeleri ve katkılarının ambalajlarına yazılmasına izin verdi.Soya proteininin aminoasit yapısı hayvansal ve diğer bitkisel proteinlerden çok farklı. Bu aminoasitler karaciğerde kolesterol sentezlenmesini azaltıcı etki gösteriyorlar. Böylece kandaki total kolesterol ve zararlı olan LDL kolesterol düzeylerinde azalma görülüyor. Damar sertliği ve bunun neden olduğu kalp krizlerinin oluşmasında kandaki kolesterol düzeylerinin ve özellikle LDL (düşük yoğunluklu) kolesterolün normalin üzerinde bulunması önemli bir etki yarattığı için, soya burada önemli bir yarar sağlıyor.

Ülkemizde de özellikle son zamanlarda giderek daha fazla kullanılmaya başlayan soya, soya sütü, soya unu ya da soya eti şeklinde diğer ülkelerde çok yaygın bir kullanım alanı buluyor. Çalışmalar, doymuş yağlardan ve kolesterolden düşük bir diyetin yanısıra günde 25 gr. soya proteini alınması halinde anlamlı derecede kolesterol azalması sağlanabildiğini ortaya koydu.

Hayvansal gıdalardan giderek uzaklaşılan bir ortamda, soya fasulyesi önemli ve yararlı bir besin olarak sofralarımızda giderek daha sık yer alacak gibi görünüyor.

OKUR MEKTUPLARI

Kardeşimin saçları yanık gibi

K. Yılmaz / Manisa

28 yaşında birinin saçlarının yanık gibi bir görüntü alacak kadar zayıflaması ve kırılması saçın yapısal gelişmesinde bir sorun olduğunu düşündürüyor. Ne kadar yararlı etkiler taşısa da bunu sadece şampuanların içindeki maddelerle çözmek mümkün olmadığı gibi saçları usturaya vurdurmak da çare değil. Saçları kısa kestirmek, sadece zaman içindeki yıpranma olmadığı için kısa bir süre daha sağlıklı görünmesini sağlamaktan öte bir anlam taşımaz. Bir iç hastalıkları uzmanı tarafından tetkik edilmeniz gerekiyor. Kansızlık gibi bir sağlık sorun ya da kalsiyum, vitamin ve minerallerden eksik beslenme gibi bir beslenme sorunu varsa, bunların ortadan kaldırılmasıyla saçlarınız sağlığına kavuşacaktır.

Ameliyat gerekli mi?

N. T. / Edirne

Göndermiş olduğunuz rapor fotokopisine göre sizin prostat bezinizin hücrelerinde yozlaşmalar var. Böyle olunca, eğer imkan varsa ameliyatla bezin çıkarılmasında yarar var. Tek çare ameliyat değil. İlaç tedavileri de uygulanabiliyor. Hangi yöntemin daha iyi olduğu yolunda bir genelleme yapmak doğru değil.

Her olayda hastanın ve hastalığın durumuna göre doktor karar vermeli.

TEST

Bağışıklık sisteminiz ne durumda?

Aşağıda yer alan cümlelerden her onayladığınıza bir puan verin, eğer 40 yaşından küçükseniz elde ettiğiniz toplama 2, 41-60 yaş arasındaysanız 4, 60 yaş üstündeyseniz 8 puan daha ilave edin ve sonucu okuyun bağışıklık sisteminizin ne durumda olduğunu öğreneceksiniz.

Yılda 3 kez soğukalgınlığına yakalanırım.

Yılda en az iki kere nezle olurum.

Herpes mikrobunun yol açtığı hastalıklardan yakınırım.

Genellikle midemde ve bağırsaklarımda enfeksiyon ile karşılaşırım.

Son yıllarda vücudumun çeşitli yerlerinde mantarlar oluştu.

Şeker hastalığım var.

Günde en az üç farklı ilaç içmek zorunda kalıyorum.

Vücudumdaki kesikler ve yaralar kolay geçmiyor.

Dişlerimde problem var.

Geçtiğimiz yıl büyük bir ameliyat geçirdim ya da büyük bir kaza atlattım.

Ailemde kronik hastalıklar ve tümörler var.

Sağlıklı beslenmiyorum, taze sebze ve meyve tüketmiyorum.

Zayıflamak için hiç birşey yemiyorum.

Kiloluyum.

Son gücüme kadar antrenman yapıyorum.

Çok sigara içiyorum.

Her gün alkol alıyorum.

Yazın güneş altında saatler geçiriyor, kışın da solaryuma gidiyorum.

Hızlı yiyor, düzgün uyumuyorum.

İşte ve evde zararlı maddelerle karşı karşıyayım.

Tansiyonum çok düşük.

Hemen hemen her gün karşılaşmak istemediğim insanlarla karşılaşıyorum.

SONUÇ

2-15 puan arası: Bağışıklık sisteminizdeki negatif etkiler belirli sınırlar içerisinde duruyor. Fazla bir risk taşımıyorsunuz. Teste bir daha bakarak yaptığınız yanlışlar üzerinde hayatınızı gözden geçirin.

16-25 puan arası: Bağışıklık sisteminiz önceki hastalıklarınızdan ve yaşam tarzınızdan olumsuz etkileniyor. Özellikle yaşam tarzınızda değiştirebileceğiniz konular üzerine eğilmeli ve doğruları yapmaya çalışmalısınız.

26-35 puan arası: Hastalıklar ve yaşam tarzınız sizi oldukça etkiliyor. Bağışıklık sisteminiz bakteri, virus, parazit ve mantarlara karşı oldukça savunmasız. Bütün bunları dikkate almalı ve hayat tarzınızı değiştirmelisiniz.

Yazarın Tüm Yazıları