Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

AIDS rehberi

AIDS hastalığı bir dönem medyada sıklıkla yer alan bir konuydu. Ne hastalığın tedavisi, ne aşısı bulundu ne de hastalık Türkiye için bir sorun olmaktan çıktı ama bununla ilgili uyarılar ve haberler artık medyada yer almıyor. Bir çok şey gibi bunun da modası geçti. Oysa Türkiye’de risk daha da artmış durumda. Özellikle eski demirperde ülkelerinden gelenler nedeniyle kontrolsuz fuhuşun artması nedeniyle AIDS mikrobu bulaşmış kişiler giderek artıyor. Bunların çoğu henüz hastalanmadığı veya kontrol amacıyla tahlil yaptırmadığı için durumlarının farkında değil ve yakın çevrelerinden başlayarak hastalığı sürekli yayıyorlar.

Yaz mevsiminin gelişiyle turistik hareketlerin arttığı bugünlerde bilgileri tazelemenin yararlı olacağı düşüncesiyle, bugünden itibaren kısa bilgiler yayınlayacağım. İzlemenizi tavsiye ediyorum.

AIDS nedir?

AIDS vücudun bağışıklık sistemini çökerten, bulaşıcı bir hastalıktır. Bu sistemin çöküşü ile AIDS hastaları öldürücü olabilen bir dizi sağlık sorununa maruz kalır. AIDS oluşumuna neden olan virüse, HIV adı veriliyor. HIV vücuda girdiğinde bu kişiye ‘HIV bulaşmış’ ya da ‘HIV pozitif’ deniliyor. Bu kişiler tamamen sağlıklı görünebilirler. Dış görünüşlerinde hiçbir hastalık belirtisi olmamasına rağmen bu kişiler hastalığı başkalarına bulaştırırlar. Bu aşamada hastalık bulaşıp bulaşmadığı sadece kan tahlili ile anlaşılabilir. HIV bulaşan kişiler genellikle 1-2 yıl içinde hastalık belirtisi gösterirler. Bazı kişilerde hastalık belirtisi görülmesi 10 ya da daha uzun yılları da bulabiliyor. Hastalık kendini hızlı zayıflama, zatürre ve kanserin bazı türleri ile gösterebilir.

Tedaviye ne kadar erken başlanırsa, hastanın yaşam süresi o kadar uzun olabilir. Bu nedenle hastalık belirtileri göstermese bile ‘HIV pozitif’ olanların bu konuda uzman doktorların denetimine girmesi yararlı olmaktadır.

AIDS hastalığına yakalanmanın tek yolu HIV bulaşmasını önlemektir. Önümüzdeki günlerde HIV bulaşma yolları ve bundan korunmak için neler yapılması gerektiği yolunda bilgiler vereceğim.

Yazarın Tüm Yazıları