Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Kansızlık bazen tehlikeli olabilir

Gelen mektuplar arasında kansızlık konusunda bilgi almak isteyenlerin sayısının çok fazla olması nedeniyle, bu konuyu ana hatlarıyla ele alıp tüm okurlarıma bilgi vermek istiyorum. Halk arasında kansızlık denilince, genellikle demir eksikliğine bağlı kansızlık anlaşılır ve hemen demir içeren ilaçlar tavsiye edilir. Oysa biraz sonra da göreceğimiz gibi, kansızlığın birçok tipleri var. Bunların hemen hepsinin tedavi yöntemleri birbirinden farklı, hatta birbirinin tam tersi de olabiliyor. Örneğin demir eksikliği anemisi (kansızlığı), demir içeren ilaçlarla tedavi edilebilirken, hemolitik anemiler denilen ve kan hücrelerinin parçalanmasına bağlı olan kansızlıklarda, demirli ilaçlar son derece sakıncalı olabilmektedir. Bu nedenle, kansızlık olayını hafife almayıp, ciddi olarak tetkik ettirmek gerekir.

Kansızlık nedenleri

Yukarıda da belirttiğim gibi kansızlık bir hastalık olmaktan çok birçok hastalığı kapsayan bir gruptur. Kansızlığı üç grupta ele almak mümkün. Bir grupta, kan yapımındaki aksaklıklar, diğer grupta kan kayıpları, üçüncü grupta ise kan hücrelerinin ömrünün kısalması, kansızlığa neden olabilmektedir. Kanamaları ele alırsak, bunlar belirgin ve gizli kanamalar olarak ayrılabilir. Belirgin kanamalar, kesikler, aşırı adet kanamaları, sindirim sistemi, akciğer gibi organlardan gelen kanlar şeklindedir. Gizli kanamalar içinde en sık rastlananı sindirim sistemi kökenli olanlarıdır. Hasta kanamanın farkında değildir, ancak özel bir tahlil ile anlaşılabilir.

Kan hücrelerinin ömrünün azalması da ciddi bir kansızlığa yol açabilir. Normalde 120 gün olan, akyuvarların ortalama yaşama süresi birçok hastalığa bağlı olarak çok kısalabilir. Bu hastalıklar arasında, kan hücrelerinin kendi hastalıkları olabileceği gibi, organizmanın başka yerlerindeki hastalıklar da yer alabilir.

Kan hücrelerinin yapımının azalması da bir kansızlık nedenidir. Bunlar arasında demir eksikliği, bazı tür vitaminlerin eksikliği ve kemik iliğinin çeşitli nedenlerle yavaş çalışması yer alabilir.

Kansızlığa neden olan durumların bu kadar çeşitli olması, yukarıda da belirttiğim gibi, tedavide farklılıkları gerektirir. Tedavinin planlanabilmesi için gerçek nedenin bilinmesi gerekir. Bunun için de çoğu zaman, halk arasında kan sayımı olarak adlandırılan ve hemen her laboratuarda kolayca yapılan tahlil yeterli olabilmektedir.

Sık rastlanan hastalıkları çoğu zaman pek ciddiye almama eğilimimiz vardır, oysa kansızlık zaman zaman çok ciddi birçok hastalığın ilk habercisi olabilir, bu nedenle hiçbir hastalık gibi, kansızlık da ihmal edilmemelidir.

OKUR MEKTUPLARI

‘‘Koluma iğne yaptırayım mı?’’

Uzun bir süreden beri başımın arka kısmında ağrı var. Bu ağrı zaman zaman boynuma doğru iniyor. Bunun için zaman zaman ilaçlar kullanıyorum. O an için fayda ediyor ama bir süre sonra ağrı tekrarlıyor. Son zamanlarda kolumda da uyuşma ve ağrı olmaya başladı. Bu da ilaçla azalıyor. Ben sürekli ilaç kullanmak istemiyorum, midemde de sorun var. Bir yakınım dizindeki ağrı için iğne yaptırmış. Acaba ben de koluma böyle iğne yaptırsam yararı olur mu? Y. Ömeroğlu / İstanbul

Başınızın arkasını, boynunuzu etkileyen ağrılarla, kolunuzdaki uyuşma ve ağrıların kaynağı aynı.Boyun omurlarının kireçlenmesi ve aralarındaki disklerin deforme olarak sıkışması, bu bölgedeki kasları olduğu kadar duyu ve hareket sinirlerini de etkilemektedir. Kökü sıkışan sinirlerin yayıldığı bütün alanlarda ağrı duyulacağı için siz bütün kolunuzda ağrı hissediyorsunuz. Yani olay kolunuzda değil, boynunuzdadır. Bu nedenle kolunuza iğne yapılmasının hiçbir anlamı yok.

Yazarın Tüm Yazıları