Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan yazınızda nabız sayısının dakikada 55-60’ın altına inmesi hallerinde EKG çekilmesi gerektiğini yazmıştınız.

Ben 41 yaşındayım. Uzun zamandan beri haftada en az 6 saat spor yapıyorum. Benim nabzım da çoğu zaman 60 civarında. Bu durumda benim de EKG çektirip tetkik olmam gerekiyor mu? Ayşe / İstanbul

Nabzın 60’ın altına inmesi her zaman bir hastalık göstergesi değildir. Özellikle ‘sporcu kalbi’ olarak adlandırılan durumda istirahat halinde kalp atım sayısı genelllikle çok düşüktür. Bunun nedeni de düzenli spor yapmaktır. Antrenmanlı vücutlarda kalp gevşeme halinde daha fazla kan alıp her seferinde daha bol kan attığı için daha düşük kalp atım sayısı ile gerekli dolaşımı sağlayabilir. Yani bir anlamda kalp daha az çalışarak daha çok iş yapmış olur ki bu tercih edilen bir durumdur.

Sporcu kalbinin dışında da kalp atım sayısının düşük olduğu haller var. Bunların başında, bazı ilaçların kullanılması geliyor. Beta blokerler ve dijital grubu ilaçlar bunlar arasında en önemlileri. Bazı kişilerde yapısal olarak kalp atım sayısı azdır, bu da bir sorun yaratmaz.

Benim üzerinde durmak istediğim husus, daha önce kalp atım sayısı daha yüksek rakamlarda olan kişilerde, bunu açıklayacak bir neden bulunmadığı halde kalp atım sayısı düşerse, bir doktora başvurarak tetkik yapılmasıdır. Daha önce yaptırmış olduğunuz genel sağlık kontrollerinde kalbinizle ilgili bir bozukluk bulunmadığına göre, endişe etmeksizin spora devam edin.

Epilepsi kalıtsal mıdır?

Geçtiğimiz günlerde epilepsi (sara) hastalığını anlattınız. Benim annem de bir epilepsi hastası. Ömür boyu ilaç kullanmak zorunda. 4-5 yıl kadar önce geçirdiği beyin ameliyatından sonra krizinin olmayacağını söylemişlerdi ama bir süre sonra krizler tekrarladı. İlaç dozu arttırıldı şimdi rahat. Annemde krizler 20 yaşından sonra ortaya çıkmış. Ben şimdi 18 yaşındayım. Acaba bu hastalık kalıtsal mıdır? Bende de ileride ortya çıkabilir mi? Bende olmasa bile çocuğumda olabilir mi?

Şirin / İstanbul

Daha önceki yazımda da belirttiğim gibi epilepsi başlı başına bir hastalık değildir. Beyin hücrelerinde hasarlanma olan bir çok durumda ortaya çıkabilir. Annenizdeki nedeni bilemiyorum ama 4-5 yıl önce bir beyin ameliyatı gereği olduğuna göre burada bir sorun olduğu düşünülebilir. Ameliyattan sonra krizlerinin ortadan kalkacağını söylemişler ama beyine yönelik ameliyatlardan sonra oluşan tamir dokusu nedeniyle, bazen önceden olmadığı halde ameliyattan sonra epileptik odaklar oluşabilir. Bu nedenle sürekli ilaç kullanımı gerekebilir. Annenizin yeni ilaç dozundan sonra krizleri kontrol altına girdiğine göre endişe etmeniz için bir neden yok.

Kendiniz için de endişe etmeniz için bir neden yok. Epilepsi kalıtsal bir hastalık değildir. Ancak kalıtsal bazı beyin hastalıklarında epilepsi de görülebilir. Sizin ve annenizin başka bir hastalığı olmadığına göre bu yönde endişe etmemelisiniz.

Ayaklarımda egzama var

27 yaşındayım ve yoğun bir işim var. 3-4 yıldan beri ayaklarımda egzama var. Hafif olarak başlayıp tüm ayağıma yayıldığı gibi ellerime de sıçradı. Çeşitli ilaçlar kullanıyorum, ama tam fayda olmuyor... Z. Pelit / İstanbul

Hastalığınızın önce ayaklarınızda başlayıp giderek yayılması ve ellerinize sıçraması gibi belirtiler dikkate alındığında, olay daha çok mantar hastalığını düşündürüyor. ‘Atlet ayağı’ olarak adlandırılan hastalıkta, özellikle ayakları çok terleyen kişilerde, uzun süreler kapalı ayakkabı giymek zorunluğu olursa ortaya çıkan belirtiler doğru tedavi uygulanmazsa giderek yayılır. Yanlış ilaç kullanılması, bazen hastalığın azmasına da neden olabilir. Bir hastanenin deri hastalıkları bölümüne başvurarak hasta kısımlarda mantar araması yaptırın. Bu tetkikten sonra uygulanacak uygun tedavi ile tamamen tedavi olanağına kavuşursunuz.

Yazarın Tüm Yazıları