Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Kardeşimin bacağında ur var

Halen 5 yaşında olan kardeşimin doğduğu sırada diz kapağının altında bir şişlik vardı. Doktorlar 5 yaşına kadar beklememizi tavsiye ettiler. 5 yaşında tekrar tetkik yapıldı, parça alındı ama sonuçta kesin bir teşhis konulamadığı söylendi. Doktorlar ameliyat yaptıkları taktirde kardeşimin bacağından olabileceğini ama ameliyat olmazsa da kemikle beraber bu urun da büyüyeceğini ve çocuğun yürümesini engelleyeceğini söyledi. Biz ne yapacağımızı şaşırdık.

D. Yeşilot / İstanbul

Alınan biopsi ile teşhis konulamamış olmasınına anlam veremiyorum. Eğer yeterli büyüklükte bir parça alınamadıysa bu nedenle kesin teşhis konulamamış olabilir. Eğer elinizde bu tetkiklere ait raporlar olsaydı ve bunların fotokopisini göndermiş olsaydınız daha kesin bir şey söyleme olanağı olurdu. Ancak beş yıldan bu yana bir sorun yaratmadığına göre bunun selim (iyi huylu) bir tümör olduğu düşünülür. Bunun ameliyatla çıkarılması mümkündür, ama bu kitle kemiği tamamen tutmuşsa ameliyatta kemikle birlikte alınması gerekeceği için sonradan bu kemiğin gelişmesi sorun yaratabilir. Ancak tümörün alınmaması halinde de sorun çıkma riski var. Çünkü bacak kemiği de dahil olmak üzere tüm uzun kemikler uçlarına yakın kısımlarında bulunan büyüme kıkırdaklarından uzar. Eğer bu tümör büyüme kıkırdağı bölgesindeyse kemiğin gelişme sorunu olabilir. Kardeşinizi tıp fakültelerinden birinin ortopedi kliniğine muayene ettirin. Gerek bacak kemiğinin ve gerekse tümörün gelişmesini takip ederek en uygun yöntemi bulacaklarını sanıyorum.

Aşırı derecede kaşıntım var

Vücudumda aşırı derecede kaşıntı var. Romatizma nedeniyle sürekli ilaç kullanıyorum. Acaba bunlar kaşıntı yapar mı?

S. Demirsan / Ankara

Kaşıntının birçok nedeni olabilir. Kullandığınız ilaçlar da bunu yapabilir. Gerçi romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar sıklıkla alerji yapan ilaçlar arasında olmamakla beraber, her ilaç ve hemen her maddeye karşı alerjisi bulunan kişiler olabilir. Ancak gönderdiğiniz tahlil fotokopilerini incelediğimde sizin kan şekerinizin normalin üzerinde olduğunu gördüm. Açlıkta normalin az üzerinde olan kandaki şeker oranı toklukta daha da yükseliyor. Sizin kaşıntılarınızın nedeninin buna bağlı olması mümkün. Tıp dilinde diabetik nöropati olarak adlandırılan, şeker hastalığına bağlı olarak sinirlerin hasarlanması halinin başlangıcında kaşıntı hissi oluşabilir. Hasar arttığında buralarda yanma ve giderek ağrı ve duyu kusurları oluşabilir. Şeker hastalığı konusunda uzman bir doktora ya da bir merkeze başvurmanızı öneririm.

Çocuğum sakat doğdu

Çocuğum gözünün biri kapalı olarak doğdu. Bir aylık olmasına rağmen gözü açılmadı. Ayrıca dudağı da yarık. Ağlarken açılıyor içi gözüküyor. Çocuğum neden böyle doğdu?

M. A. / İstanbul

SAKAT doğumlarda neden çok farklı olabilir. Öncelikle kalıtımın etkisi olabilir. Akraba evliliklerinde aynı kalıtım faktörü iki taraftan birden geleceği için kalıtsal hastalık ihtimali artar. Ayrıca beslenmeden, hamilelik sırasında kullanılan ilaçlara varıncaya kadar bir çok etken rol oynayabilir. Bu aşamada sizin için önemli olan sakatlığın nedeni değil çocuğunuz için neler yapılabileceğidir.

Öncelikle çocuğunuzu bir hastanenin çocuk kliniğine götürün. Ayrıntılı muayene ile başka ne gibi sakatlıkları bulunduğu tesbit edilsin. Daha sonra da bunlar için neler yapılabileceği belirlenir. Ancak dudak yarığı açısından tetkiki geciktirmeyin. ‘Tavşan dudak' denilen dudak yarığının yanısıra, ‘kurt ağzı' olarak da nitelendirilen damak yarığı da bulunabilir. Eğer bu durum varsa, çocuğun emmesi sorun olabileceği gibi, emdiklerinin ya da ağzına beslenenlerin burnundan geri gelmesi gibi durumlar da söz konusu olabilir. Bu da bebeğin beslenmesini güçleştirir.

Yazarın Tüm Yazıları