Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Prostat iltihabı oldum

H. TEĞMEN / NewYork-ABD

Prostat iltihabı, özellikle uzadığı zaman, zor tedavi edilen bir hastalık haline gelir. Sizin hastalığınız başarıyla tedavi edilmiş ama ödem denilen şekilde, şiş kalmış. Dışkılama sırasında, makata komşuluğu nedeniyle, şiş olan prostat, baskıya uğrar, belki biraz ağrı ve idrar yolundan akıntı olabilir. Bu da zaman içinde kaybolur. Böyle bir durumda olmak, ne evlenmenizi ne de çocuk sahibi olmanızı engellemez. Evlenip, düzenli bir cinsel yaşama kavuşmak, prostatın sık sık boşalmasını sağladığı için iyileşme süresini kısaltacaktır.

20 yaş dişleri mutlaka çekilmeli mi?

C. ARCA / İstanbul

20 yaş dişleri konusunda değişik görüşler var. Bazı diş hekimleri bu dişlerin çiğnemede önemli bir katkısının olmadığını, kolay ve etkili bir şekilde fırçalanamadığı için sıklıkla çürüyüp sorun çıkardığını bu nedenle hemen çekilmesi gerektiğini savunuyorlar. Çoğu kişide çene kavsi dar olduğu için bu dişler kendine yer bulmak için diğer dişleri iterek eğrilmelere de neden olabiliyor. Ben diş hekimi değilim, ama yaptığım araştırmalar sonucunda, sorun çıkartmadığı sürece yerinde bırakılması, sorun çıkardığı takdirde de çekilmesi gerektiği kanısındayım. Sizin 20 yaş dişleriniz sorun çıkartıyor. Beklediğiniz takdirde diğer dişlerinizin eğrilmesine yol açabilecek, bu nedenle çektirmenizi öneren diş hekimlerinin önerilerine uysanız iyi edersiniz.

Antibiyotik etkili gıda var mı?

M. KANTARCI / Ankara

Hangi gıdaları yersek antibiyotik gereksinimi olmaz diye soruyorsunuz. Antibiyotik, mikropların vücutta çoğalıp hastalık yarattığı zamanlarda kullanılan mikrop öldürücü bir ilaçtır. Dengeli beslenip yeterli vitamin alındığı zaman hastalık oluşması ihtimali azalır, ama yine de mikrobik bir hastalık ortaya çıkarsa antibiyotik kullanımından kaçmak yanlış olur. Antibiyotik, yerli yersiz kullanılması doğru olmayan ama, gerek olduğunda da kullanımından kaçınılamayacak bir ilaçtır. Kaçınıldığı takdirde hastalığın ilerleyip, kişiyi ölüme bile götürme riski doğabilir.



Yazarın Tüm Yazıları