Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Kilo alamıyorum

Nurten / İstanbul

Bir insanın kilo alması ya da vermesi, harcadığı ve aldığı enerjiler arasındaki dengeye bağlıdır. Bir insan harcadığından daha fazla enerji alırsa şişmanlar, daha az alırsa zayıflar. Kilo dengesindeki temel sadece budur. Bunun yanı sıra, bazal metabolizma denilen insanın hiçbir hareket yapmadan, organlarının çalışması için harcadığı enerjinin insandan insana farklılıklar göstermesi, ayrıca günlük hareket ve çalışma temposunun da farklılık göstermesi gibi hususlar dikkate alındığında, neden bazı insanların daha çok yemesine rağmen kilo almadığı açıklanmış olur.

Sizin durumunuza gelince, mideniz almadığı için yemek yiyemediğinizden bahsetmeniz, zaten konuyu açıklıyor. Yeterince yemek yemeden kilo alınamayacağına göre, yapmanız gereken ilk şey, bir doktora giderek mideniz için muayene olmak ve tetkik yaptırmak olmalı. Mideniz düzeldikten ve dengeli beslenmeye başladıktan sonra hala kilo alamıyorsanız o zaman, bana tekrar yazın.

Okurlarımdan ricam

Mektup, faks ya da e-mail ile bana sorunlarını anlatan okurlarım eğer açık isim ve adreslerini belirtmemişlerse bunları dikkate almıyorum. Eğer isim ve adreslerinizin yazılmasını istemiyorsanız buna titizlikle uyuyorum. Okurlarım bana bu konuda güvenmiyorsa, hayatlarını bile etkileyebilecek sağlık konularındaki danışmalarını ciddiye alıp, bana inanan ve güvenen başka okurlarımın hakkını yemek onların cevaplarını geciktirmek istemiyorum. Lütfen acil olabilecek durumlarda, benden cevap bekleyerek, çok değerli zamanlarınızı elden kaçırmayın. Büyük ilginize karşı olanaklarım kısıtlı, bu nedenle cevaplar çok gecikebiliyor. Bazıları kırıcı olabilen sitemlerinizi anlayışla karşılıyorum, ama beklerken sağlığınızı kaybederseniz çok üzülürüm. Bir başka ricam da, mektuplarda ayrıntılı bilgi verilmesi. Özellikle e-mail gönderen okurlarım, birçok doktorun muayene ve ayrıntılı tetkiklere rağmen yıllardır çözemediği sorunu, yaşı ve cinsiyeti gibi en temel özellikleri bile belirtmediği 3-5 satırlık bir nota dayanarak teşhis etmemi bekliyorlar. Ben sihirbaz ya da falcı değilim, üstelik sizi muayene de edemiyorum. Hastalığınızın belirtilerine, hastalık hikayenize ve daha önce yapılan muayene, tetkik ve tedavilerin sonuçlarına bakarak bir yorum yapmaya çalışıyorum. Bunun için de ayrıntılı bilgiye ihtiyacım var. Ben okumaktan kaçınmıyorum, lütfen siz de yazmaktan kaçınmayın.



Yazarın Tüm Yazıları