Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Prostat olabilir

E. Utku / İstanbul

Zaman zaman idrara çıkışta çatallanma hissetmeniz prostat bezinizde bir sorun olduğunu düşündürür. 6-7 yıl kadar önce yapılan muayenede prostat bezinizde bir sorun bulunmamış olması çok güzel ama bugün için bir garanti oluşturmaz. 50 yaşını aşmış her erkeğin, hiçbir şikayeti olmasa bile yılda bir kez prostat açısından tetkik yaptırması, özellikle prostat kanseri riski açısından gerekli görülmektedir. Siz de bu kurala uyarak bir üroloji uzmanına muayene olmalısınız.

Her osteoporoz ilacı hormon değildir

N. B. / İstanbul

Doktorunuzun yıllar önce önerdiği hormon ilaçlarını kullanmış olsaydınız bugün bu boyutta bir osteoporoza maruz kalmazdınız. Özellikle sırtınızdaki ağrılar, osteoporoz nedeniyle, sırttaki omurların çökmesine bağlıdır. Osteoporozun en karakteristik belirtilerinden biri kemik ağrıları, diğeri de bel ve sırtaki omurların kırılarak çökmesi sonucunda ortaya çıkan kamburluktur. Bu belirtiler sizde görülmeye başlamış. Bunun üzerine gittiğiniz doktorun önerdiği ilacın hormonla bir ilişkisi yok. Doğrudan kemik metabolizması üzerine etki ediyor. Bu ilacı korkmadan ve düzenli olarak kullanmalı, zaman zaman da kemik yoğunluğunuzu ölçtürerek doktorunuza kontrole gitmelisiniz.

Divertikül nedir?

K. M. / Ankara

Daha önce kalınbağırsak polipleri için yazdığım yazıyı okuduktan sonra heyecanlandığınızı belirtiyorsunuz. Polip ile divertikülün farklı oluşumlar olduğunu belirteyim. Polip, bağırsak boşluğunun içine doğru uzanan iyi huylu tümöral oluşumlardır. İyi huylu olmakla beraber bunlarda habisleşme riskinin bulunduğunu hatırdan çıkartmamak gerekir. Görüldüğü zaman kolonoskopi denilen yöntemle alınması, buna rağmen zaman zaman kolonoskopi yapılarak bağırsağın, yeni polipler oluşması riski açısından incelenmesi gerekmektedir. Divertikül ise farklı bir olaydır. Bağırsak duvarının içeriden parmakla bastırılarak dışarı itilmiş şekilde girintiler oluşturması halidir. Bir eldivene içinden bakıldığında, parmak kısımları nasıl görünüyorsa, kolonoskopi ile kalınbağırsağın içine bakıldığından böyle girintiler görülür. Divertikülün tümöral oluşumların hiçbiriyle ilişkisi yoktur. Bunun riski, iltihaplanarak bağırsağın delinmesine yol açmasıdır. Düzenli diyet uygulayarak bu riski azaltmanın ötesinde, divertiküllerin sık iltihaplanması ve hepsinin bağırsağın belirli bir kısmında bulunması halinde, ameliyatla bağırsağın bu kısmının çıkartılması düşünülebilir.



Yazarın Tüm Yazıları