Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Ev tozu ve küf alerjileri

Alerji giderek daha önemli bir sağlık sorunu haline geliyor. Son yıllarda en sık görülenlerden biri, ev tozu alerjisi. Evlerde toz tutabilen eşya arttıkça, ev tozu alerjisinin görülme riski daha da artıyor. Ayrıca nemli ve sıcak ortamlarda üreyen küfler de sıklıkla alerji oluşturan etkenler arasında yer alıyor.

Ev tozu alerjisinin bildiğimiz tozlarla doğrudan bir bağı yok. Ev tozu alerjisine yol açan etken, sekiz bacaklı ve gözle görülemeyecek kadar küçük olan böcekler. Örümceklerle uzaktan akraba olan bu böceklerin alerji dışında bir zararı yok. Ev tozu akarı ya da mite (okunuşu mayt) adlı bu böceklerin dışkıları ve cesetleri evdeki tozlara karıştığında, duyarlı kişilerde alerji nedeni olabiliyor. Ev tozu alerjisi özellikle alerjik nezle ve astım nedeni olabiliyor. Ayrıca alerjik konjuktivit olarak adlandırılan göz nezlesi ve ürtiker türünde cilt alerjileri de yaratabiliyor. Mite’lar özellikle nemli ve sıcak ortamda yaşıyorlar. Halı gibi toz tutabilen ev eşyası ile yatak ve yastıklar bunların çok sevdiği ortamlar. Yatak ve yastıklar hem mite’ların yaşamasına uygun bir ortam olması, hem insan deri döküntülerinin mite’ların temel gıdalarından olması, hem de yatıldığı zaman hava akımı ile bunların doğrudan solunum sistemine dolması açısından çok büyük bir önem gösteriyorlar. Korunmak için öncelikle havanın çok kuru olmasını sağlamak gerekiyor. Elektrikli süpürgelerin yaptığı temizliğin bir anlamı yok. Mite tutucu özelliği olmayan süpürgeler, bunlara ait döküntülerin bütün odaya yayılmasına yol açıyor. Halı gibi toz tutucu eşyanın kaldırılması çok yararlı. Yatak ve yastıkların mite geçirmeyen özellikte üretilmiş malzeme ile kaplanması gerekiyor. Ayrıca, ortaya çıkan belirtiler için uygun alerji tedavilerinin de sürdürülmesi gerekiyor.

Küf alerjileri

Nemli ve sıcak ortamda sorun olan bir diğer madde de küfler. Bir çeşit mantar olan küfler evlerin içinde de dışında da sorun yaratabiliyor. Yağışların ardından ısınan hava, bunların üremesi açısından çok uygun. Ev tozu alerjisinde olduğu gibi astım ve alerjik nezle başta olmak üzere hemen her tür alerjik belirtiye yol açabiliyor.

Tedavi, hastanın durumuna ve belirtilerine göre hekim tarafından düzenlenir. Ancak tüm alerjilerde olduğu gibi, küf alerjisinde de korunma çok önemlidir. Korunmak için yapılması gerekenleri yarın ele alacağım.

(Devam edecek)



Yazarın Tüm Yazıları