Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Balgamda lekeler görüyorum

A. Çetinkaya / Almanya

Mektubunuzda verdiğiniz bilgilerin ışığı altında, sizde organik bir hastalık bulunmadığı anlaşılıyor. Balgamda arasıra gördüğünüz lekeler, solunum yoluyla giren toz ve diğer kirletici maddelerdir. Bu tür maddeler çoğu zaman iş ortamında solunur. Solunum boruları olan bronşların içinde bulunan titrek tüyler, solunan havayla giren kirleticileri yakalayıp dışarıya atmakla görevlidir. Bu tüylerin hareketi ile kirletici maddeler yukarı iletilir ve bir miktar balgamla dışarı atılır. İşte, sizin gördükleriniz, vücudun bu doğal korunma mekanizmasının işlemesine bağlıdır, endişe etmeyin. Sizin, uzun süreli psikoterapi uygulamalarına ihtiyacınız var. Bir psikiyatri uzmanına bağlanarak zaman zaman tedavi seanslarına girerseniz, sorunu kökünden çözebilirsiniz.

Damar sertliğiniz var

B. Yazıcı / Hollanda - Gerek kalp ve gerekse beyin damarlarınızın tıkanması sizde ciddi boyutlarda bir damar sertliği olduğunu düşündürüyor. Bunların ameliyatına gerek görmemeleri, tıkanmanın yavaş olması ve bu arada bünyenin tedbir olarak yeni kılcal damarlar oluşturması nedeniyledir. Ancak yeni oluşan damarların ve henüz tıkanmamış olan damarların da tıkanmaması için önlemler alınması gerekir. Bu amaçla, köşemde de sık sık değindiğim, damar sertliği için risk faktörü olan etkenlerin ortadan kaldırılması gerekir. Sizde hangi riskler bulunduğunu ve bunlar için neler yapmanız gerektiğini doktorunuzdan öğrenebilirsiniz. Öte yandan hava yutma açısından en önemli etken, hızlı yemek, sıcak yemekler yeme alışkanlığı ve yemek yerken konuşmadır. Bunlardan kaçınmak ve iyi çiğneyerek yemek, sorunu çözecektir.

Ameliyat yerim mikrop kaptı

S. S. / Ankara - Ameliyat sonrası, dikiş yerlerinizde başlayan iltihabın tahlilinde tespit edilen mikrop, genellikle hastane ortamından alınır. Sizin de pansumanları aksatmanız, bu mikrobun yerleşip üremesine fırsat yaratmış. Daha sonra yapılan girişimlerle yaralarınız tamamen kapandığına göre, mikroptan tamamen kurtulduğunuz sonucu çıkar. Mikrobun tek tük kaldığını varsaysak bile, bünyenizdeki bağışıklık sistemi bu mikropları da tümden ortadan kaldırmıştır, endişe etmeyin.



Yazarın Tüm Yazıları