Sağlık

Haberin Devamı

Kuyruk sokumumda kist var

K. K. / Bursa

Kuyruk sokumunuzda 6-7 aydır yer alan ve zaman zaman iltihaplı akıntı nedeni olan kiste halk arasında, kıl dönmesi ya da kıl kisti denilir. Kistin oluşmasında, gerçekten de kılın etkisi bulunur. Sert kıllı vücut yapısı olanlarda ya da işi gereği uzun süre oturanlarda, kuyruk sokumunda kıllardan biri ya da birkaçı dışarıya doğru büyümek yerine ters dönerek içeri doğru büyümeye başlar. İçeride bir kıl yumağı oluştuğunda bu bölgede kistik bir yapı oluşur. İltihaplandığında şişer ve ağrı yapar, patladığında akıntı olur, bir süre sonra ilaçla ya da kendiliğinden kapanır. Ancak içeride kıl durduğu ve uzamaya devam ettiği sürece kist büyüyecek ve sık sık iltihaplanacaktır. Kistleşmiş yapının ve kıl yumağının giderilmesinde tek çare ameliyattır. Ameliyat geciktikçe, tekrarlayan iltihaplar nedeniyle bu bölgedeki doku tahrip olacak ve sorun artarak devam edecektir. Bu bölgede doku, alttaki kemiğe yapışık olduğu için, ameliyatta hasta dokuyu atıp iki kenardan deri çekip kapatmak pek mümkün olamaz. Bu nedenle olayı büyütmeden yapılacak ameliyat daha kolay olacaktır. Öğrenci olduğunuz için, bu ameliyatı yarıyıl tatilinde yaptırabileceğinizi düşünüyorum.

Boğazında mikrop var

H. Sağlam / İzmir

Halen iki yaşında olan oğlunuzun boğazında Beta grubu mikrop bulunması, bademciklerinin bu denli büyük olmasına bağlı. Şu an için yapılması gereken şey belirli aralıklarla depo etkili penisilin iğnelerinin uygulanmasıdır. Penisilin iğnesi yapmak için çocuğun hastalanması beklenmez, zamanı gelince çocuğun hiç bir şikayeti olmasa da iğne yapılır. Böylece iltihaplanma oluşup, kalbe ya da böbreklere vurma ihtimali olan romatizma riski yaratması önlenmiş olur. Şu anda çocuğunuza uygulana tedavi de bu. İğne uygulanması bazen ileri yaşlara kadar devam edebilir. Uygulamanın ne kadar devam edeceğine, sürekli takip altında tutan doktor karar vermelidir. Eğer birkaç yıl sonra da çocuğunuzun bademcikleri bu denli büyük ve sürekli hastalık kaynağı olabilecek durumda ise, bademciklerin ameliyatla alınması yararlı olabilir. Kararın o tarihteki duruma ve geçirilen bademcik iltihabı sıklığına bakarak verilmesi gerekmektedir. Şimdiden bir tahminde bulunmak doğru değil.

Birçok mikrop gibi Beta grubu mikroplar da, insanların boğazında taşıyıcı olarak bulunabilir. Direnç düşmesi oluşmadığı takdirde herhangi bir iltihaplanma nedeni de olmaz. Bu açıdan bakıldığında, evde yaşayan diğer fertlerin boğazında da bu mikroptan bulunma ihtimali belirir. Gerek kendi sağlığınız ve gerekse çocuğunuza bulaştırma riski açısından sizlerin de boğaz kültürü yaptırmanızda ve eğer mikrop bulunursa tedavisini yaptırmanızda yarar var.



Yazarın Tüm Yazıları