Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Cep telefonları ve kalp pilleri

Cep telefonlarının sağlık alanında yaratacağı sorunlar nedeniyle özellikle hastanelerin kalp merkezlerinde konulan yazıların çoğunda, kullanılan aletler ve kalp pili taşıyan hastalar açısından riskli olabileceği belirtiliyor. Gerçekten bazı aletlerin görüntüleri ve kayıtları, özellikle belirli mesafelerde etkilenme gösterebilir. Bu gibi uyarılar özellikle kalp pili taşıyan hastaları endişelendiriyor. Kendileri taşımasa bile, toplu yerlerde yakınındaki kişilerde cep telefonu olabileceği endişesini sürekli taşıyorlar. Acaba bu kadar endişelenmeleri gerekli mi? Uzmanlar bu konuda yoğun çalışmalar yapıyorlar. ABD’de çok merkezli bir araştırmada, kalp pili taşıyan 980 hastada araştırmalar yapıldı. Araştırmalarda değişik modellerde cep telefonları, kalp pili takılmış olan yerin üzerinde ve hastanın kulağında olmak üzere denendi. Ayrıca telefonlar bekleme, arama ve konuşma durumlarında ayrı ayrı denemeye tabi tutuldu. Bütün bu deneyler sırasında hastaların kalp atışları ve kalp pillerinin işlevleri sürekli takip edildi.Çalışmaların sonunda, telefonun anten kısmının, kalp pilinin yerleştirilmiş olduğu göğüs kısmına yaslanmış durumda çalıştırılması halinde vakaların yüzde 20’sinde pilin etkilendiği görüldü. Bu etkilenmenin hastada çarpıntı oluşturacak boyuta varması yüzde 7 oranında. Ancak bunların hiçbiri hastanın sağlığını ciddi ölçekte etkileyecek boyuta varmamış. Çift odacık pilleri (dual chamber pacemaker), tek odacık pillerine (single chamber pacemaker) oranla daha fazla etkileniyorlar.

Telefonlar arasında fark var

Analog sistemle çalışan telefonlar kalp pillerini etkilemiyor. Ülkemizde 522 kod numarasıyla çalışan araç telefonlar şebekesi analog sistemle çalışıyor. Bu şebekeyi kullanan cep telefonları da var. GSM sistemini kullanan dijital teknolojili telefonlardan eski modellere oranla, son yıllarda piyasaya verilenleri daha güvenli. Kalp pili taşıyan hastaların telefonla konuşmaları sırasında bir etkilenme görülmemiş. Telefon kulak hizasında olduğunda pili etkilemiyor. Kalp pili taşıyan hastalara uzmanların uyarıları şöyle;

-Eğer cep telefonu kullanmak istiyorsanız, analog sistemli olanları tercih edin.

-GSM sistemli cep telefonu kullanmak istiyorsanız, hele çift odacık tipi kalp piliniz varsa, doktorunuza danışmadan kullanmaya kalkışmayın.

-Telefon satın alırken en yeni teknolojili olanı araştırın. Telefon teknolojisindeki gelişmeler sayesinde yeni model telefonların diğer aletleri etkileme oranı giderek düşmektedir.

-Telefonunuzu çalışır durumdayken kalp pilinize yakın, örneğin gömlek cebinizde taşımayın.

-Telefonla konuşurken kalp pilinizden uzak taraftaki kulağınızı kullanın.

-Bütün bunlara rağmen telefonla konuşurken çarpıntı, kalbinizde tekleme hissi ve baş dönmesi gibi belirtiler olduysa doktorunuza başvurun.

Yazarın Tüm Yazıları