Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Vitaminler devamlı alınır mı?

A. Ören / İstanbul

Ülkemiz, sebze ve meyvenin bol ve ucuz olduğu bir bölgede yer alıyor. Bu sözlere karşılık olarak bazı okurlarım, bazı sebze ve meyve türlerinin pahalı olduğunu ileri süreceklerse de, gıdaların fiyatları ve lezzet dereceleri ile besleyiciliklerinin bağlantılı olmadığını bilmek gerekir. İnsan beslenme konusundaki bilgilerini arttırırsa, çok ucuz ve çok sağlıklı beslenme uygulayabilir. İşte böyle bir ülkede, üstelik bilincinde olarak, dengesiz beslenme uygulamak kabul görecek bir davranış değil. Her insan damak zevkine uygun gıdalarla beslenmek isterse de, bünye için gerekli olanları ihmal etmemeyi de öğrenmelidir. Bunun acısı hemen ortaya çıkmadığı için daha da kötü. Bugün, kanserden, kalp hastalıklarına, tansiyon sorunundan, şeker hastalığına varıncaya kadar birçok hastalığın bilinçli beslenme ile önleneceği tartışılmaz bir gerçek halinde ortaya konulmuştur.

Vitamin ve mineral içeren ilaçları kullanmak, bilinçsiz beslenmenin getirebileceği zararlardan çok az bir kısmını önler. Kaldı ki, gereğinden fazla vitamin kullanmak da bazı sorunlar getirebilir. Örneğin, yağda eriyen vitaminler fazla olduğu taktirde, vücutta birikerek bazı zararlara yol açabilir. Suda eriyen vitaminlerin fazlası, vücuttan atılırsa da bazı vitaminlerin fazla alınması, diğer bazı vitaminlerin vücuttan atılmasına yol açabilir.

Öte yandan piyasada çoğu kaçak olarak yurt dışından gelmiş çok sayıda vitamin ve mineral içeren ilaçları da gelişigüzel kullanmak sakıncalı. Bunların herbiri, bünyenin farklı durumları için hazırlanmıştır. Bu nedenle bazı vitaminler ya da mineraller daha yoğundur. Bu tür bir ilacı sürekli kullanmak uzun dönemde sorun yaratabilir. İşte bu nedenlerle, gereksiz yere vitamin ilacı alınması fayda yerine zarar getirebilir. Bu tür ilaçlar, aşırı yorgunluk, hastalık nekahati, gelişme dönemi gibi vitamin ihtiyacının arttığı dönemlerde kullanılır. Size tavsiyem, bir an önce bilinçli beslenmeye dönmenizdir.

Prostat hastası değilsiniz

G. D. / Ankara

Dışkılama sırasında idrar yolundan meniye benzer akıntı gelmesi, her zaman hastalık anlamına gelmez. Özellikle kabızlık sorunu olanlarda sertleşmiş dışkının makattan geçerken, buraya komşu olan prostat bezinin üzerine baskı yapmasıyla prostat salgısı boşalır, bu da idrar yolundan meniye benzer akıntı halinde çıkar. Bu gibi haller prostat iltihaplanmasında daha sık olmasına rağmen, sizde gerekli tetkikler yapıldığı ve normal bulunduğu dikkate alınınca, bu akıntının üzerinde durmamanızın daha doğru olacağını söyleyebilirim.






 








Yazarın Tüm Yazıları