Sağlık

Dr. Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

İdrarda yanma oluyor

M. Çırak / İSTANBUL

Köşemi devamlı okuma fırsatı bulamadığınız anlaşılıyor. Gelen mektup ve faksların yoğunluğu nedeniyle her mektuba cevap verme olanağımın olmadığını sık sık belirtiyorum. Benzer sorunu olanların en karakteristik olanına geniş kapsamlı bir cevap vererek tüm okurlarımın yararlanmasını umuyorum. Sitem dolu mektuplar göndermek yerine, sizin isminizi taşımasa da tüm cevapları okumuş olsaydınız, şimdiye kadar yeterli bilgiyi almış olurdunuz.

Ayrıca sizin mektubunuz vesilesiyle tüm okurlarımdan, mektuplarında olabildiğince ayrıntılı bilgi vermelerini de rica edeceğim. Örneğin siz, sadece idrar yaparken penis ucunda yanma hisettiğinizden bahsetmişsiniz. Yaşınızı, idrar yolunda akıntı olup olmadığını, ateşinizin zaman zaman da olsa yükselip yükselmediğini, sık ve az idrar hissi olup olmadığını, idrar basıncında azalma olup olmadığını belirtmemişsiniz. Böyle olunca muhtemel bir teşhise yönelmek mümkün değil. Prostat tümöründen iltihabına, idrar yolu iltihabından kum dökmeye, idrar yolunda tümörlere varıncaya kadar birçok hastalıkta bu belirti olabilir ama bunun yanında başka belirtiler de vardır. Ayırıcı teşhiste diğer bulgular da dikkate alınır. Siz mektubunuzda bunların hiçbirini belirtmediğiniz için, size söyleyebileceğim tek şey, üroloji uzmanı bir doktora başvurmanızdır.

Alerjilerim arttı

NUR / İSTANBUL

Mektubunuzdaki bilgilere bakılınca, bünyenizin alerjik yapılı olduğu ve bu arada kullandığınız antibiyotik nedeniyle alerjilerinizin alevlendiği sonucu çıkıyor. Bir doktorun denetiminde uzun süre alerji ilacı kullanmalısınız. Ayrıca alerjinizi arttırabilecek gıdalardan ve ilaçlardan da kaçınmalısınız. Bu olayın karaciğerinizle bir ilgisi yok. Nelere karşı alerjinizin olduğunu öğrenmek istiyorsanız, alerji uzmanı bir doktora başvurarak testleri yaptırabilirsiniz.

Oğlumun sakalları çıkmadı

M. E. / ANKARA

Halen 20 yaşında olan oğlunuzun sakallarının çıkmadığından bahsediyorsunuz. Sakal, bıyık gibi kılların sıklığı ve çıkma yaşı kalıtıma bağlı olaylardır. Hem anne hem de baba tarafındaki erkeklerin kıllanma oranına bakarak oğlunuzdaki muhtemel kıllanma konusunda kabaca fikir sahibi olabilirsiniz. Vücudundaki diğer kıllanma normal bir seyir gösterdiğine göre hormonal bir sorun olmadığı ve sakalının geç gelişeceği düşünülür.

Eğer hormonal gelişiminden emin olmak istiyorsanız, tıp fakültelerinden birinin endokrinoloji bölümüne başvurabilirsiniz.






 








Yazarın Tüm Yazıları