Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

İnmemiş testis sorunu

Testisler bir çift erkeklik bezidir. Ergenlikle birlikte hormon salgılamaya ve sperm üretmeye başlarlar. Bu işlev yaşam boyu sürer. Örneğin 80 yaşındaki bir erkeğin testosteron (erkeklik hormonu) üretimi gençlik yıllarındakinin 1/5’ine kadar düşse bile, sperm yapımı ölene değin devam eder. Torbaların içindeki ısı, vücut sıcaklığından bir derece daha düşüktür. Bu ısı farkı, testislerin sperm üretimi için gereklidir. Deney için testisleri karın içine itilen hayvanlarda sperm üretiminin yalnız 24 saat devam ettiği gösterilmiştir.

Bebek anne karnındayken testisleri, böbreklerin hemen altındadır. Yani karın içinde ve sırt kaslarının önünde bulunur. Doğumdan önce bu bölgeden yola çıkarak kasık kanalından geçer ve torbalara iner. Bu yolculuk gerçekleşmezse, ‘inmemiş testis sorunu’ ortaya çıkar. Yeni doğan bebeklerin yüzde 4’ünde testislerden biri veya her ikisi torbalarda olmayabilir. İnmemiş testislerden yüzde 70’i kasık kanalında veya torbanın boynunda, yüzde 25’i karın içinde, yüzde 5’i de normal yerinden değişik bir yerde bulunabilir.

Nedenleri değişik

Bebek anne karnındayken testisin alt ucundan çıkan banda benzer bir doku torbanın iç yüzüne kadar uzanır. Bunun öncülüğünde testisler torbalara iner. Öncülük edecek dokunun yokluğu, testisi besleyen damarların veya spermi taşıyacak kanalın kısalığı, kasık kanalının dar olması gibi yapısal nedenler veya hormon eksikliği, bu sorunun ortaya çıkmasında önemli rol oynar. Hormon yetersizliğine bağlı inmemiş testis genellikle çift taraflı olur. Testis, muayene sırasında ele gelmiyorsa, karın içinde veya kasık kanalında kaldığı ya da hiç oluşmadığı düşünülür. Ele gelen testis ise kasıkta görünür durumda, torbanın boynunda veya normal iniş yolunun dışında anormal bir konumda (ektopik) diye sınıflandırılabilir.

Görünür durumdaki testis, dinlenme sırasında normal iniş yolu üzerinde ve kasık kanalının hemen dışındadır. Kasıkta yüzeyel testis, inmemiş testislerin en sık görülenidir. Testis kasık kanalından çıkmış ve hemen deri altındadır. Böyle testis oldukça hareketlidir. Torbanın boynu ile üst kısmına çekilebilir olması, ektopik değil, gerçek inmemiş testis olduğunun kanıtıdır. Testisin normal iniş yolundan değişik bir yerde olması, ektopi diye tanımlanır. Karın ön yüzünde, hemen deri altında, uyluğun iç yüzünde, apış arasında veya penis kökü gibi normal iniş yolundan çok uzakta bulunan testislerdir. Bu gruba, kasıkta yüzeyel durduğu halde torbaya indirilemeyenler de eklenir. Geriye kaçan (retraktil) testis, yalnız muayene sırasında yukarıya gider, diğer zamanlarda torbalarda bulunabilir. Bu durumların çoğu ergenlikte kendiliğinden düzelir.

Devam edecek






 








Yazarın Tüm Yazıları