Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

İlk yardım, ama doğru olmak şartıyla-2

Cuma günkü yazımda Devlet Bakanı Sayın Yücelen’e, geçirdiği kaza sırasında kalp masajı ve suni solunum yapılmasını eleştirmeye başlamıştım.

Kaburgası kırılmış bir kişiye kalp masajı yaparsanız kırık kaburga uçlarının akciğeri yırtması gibi bir risk yaratırsınız. Bu noktada çok önemli bir konuyu belirtmek istiyorum, bu söylediklerim kalbi durmuş kişiler için geçerli değildir. Çünkü, bu kişiye 3-5 dakika içinde etkili bir kalp masajı yapılmazsa zaten ölecektir. Eğer bu kişiyi hayatta tutmayı başarırsanız, oluşabilecek kaburga kırığı ve ciğer zedelenmesi gibi durumları tedavi etme şansı olabilir.

Tıpta, ‘öncelikle hastaya zarar vermeme’ kuralı vardır. Bunun için de hastaya müdahale edecek kişinin bilgilerinin yeterli olması gerekir.

Biz milletçe, kıvrak zekalı olduğumuz için kolay kavrıyoruz ama, ana hatlarını öğrendiğimizde de tümünü öğrendiğimizi sanıp, ayrıntının üzerinde durmuyoruz. Olay insan sağlığı olunca da yarım bilgi, hiç bilmemekten daha tehlikeli bir hal alıyor.

İlk yardım kuralları, hele suni solunum ve kalp masajı tam bilindiği, yerinde ve doğru uygulandığında zaman hayat kurtarıcı olabiliyor. Kurtardığınız kişi bazen sizin çok önem verdiğiniz biri olabilir, bu nedenle kuralları lütfen tam olarak öğrenin. Filmlerde gördüğünüz gibi ağız içine üflemek ya da göğse bastırmak kadar kolay bir iş değil.

Oğlum kan hastası mı?

N. B. / İstanbul

Sizin 4-5 nesildir İstanbul’lu olmanız, oğlunuzun ‘Akdeniz Kansızlığı’ olmasını engellemez. Bu zaten bulaşıcı bir hastalık olmadığı için Akdeniz civarına gitmek ya da doğmakla bir ilgisi yoktur. Akdeniz civarındaki ülkelerde daha sık görüldüğü için bu isim verilmiş olan kalıtsal bir hastalıktır. Kaldı ki oğlunuzda başka bir kan hastalığı düşünülmüş. Orak hücre kansızlığında bazen karın ağrısı krizleri görülebilir. Bu açıdan bakıldığında oğlunuzdaki karın ağrısı krizi buna uyar, ama tahlil sonucunda da bir doktor taşıyıcı olduğunu söylerken bir başkası da ilgisi olmadığını söylemiş. Tahlil sonuçlarını göndermediğiniz için benim görüş belirtme şansım yok. Oğlunuzu tıp fakültelerinden birinin çocuk kliniğinin, hematoloji bölümüne muayene ettirin, gerekli tetkikleri yaptıktan sonra kesin teşhisi koyacaklardır.






 








Yazarın Tüm Yazıları