Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Alerjilerin arttığı mevsim

Cuma günkü yazımda yanlışlıkla, ‘‘Yarın devam edeceğim’’ diye belirttiğim polen alerjisinden korunma yollarını bugün anlatacağım.

Alerji testleri yapılarak hangi cins bitkinin polenine karşı alerji olduğunun belirlenmesi önemlidir. Alerjisi olan kişi, duyarlı olduğu bitkinin polen saçtığı mevsimde, o bitkinin yoğun olduğu bölgeden uzak kalabilir. Gelişmiş ülkelerde polen haritaları hazırlanarak hangi bölgede, hangi dönemde hangi polenlerin bulunduğu belirlenir. Hatta ABD’de bazı televizyon kanalları meteoroloji bültenleriyle birlikte polen bülteni de sunmaktadır. Bitkiler polenlerini özellikle sabah 5 ile 10 saatleri arasında saçarlar. Polen alerjisi bulunan kişilerin bu saatlerde dışarıda kalmaktan kaçınmalarında yarar olabilir. Çok gerekli hallerde ağız ve burnu kapatan sıkı dokulu maskeler kullanılabilir.

Son yıllarda klimalı araçların çoğunda polen filtreleri kullanılmaktadır. Bu filtrelerin yıprandıkça yenilenmesi halinde, dışarıdan gelecek polenleri ve bunun yanında diğer tozları da önlemek mümkün olmaktadır. Evler ve ofisler için de mümküse bu tür klimalar ya da hava temizleme cihazları kullanılması yararlı olabilir.

Evcil hayvanlar da alerji yaratabilir

Mevsimlerle ilişkili olmamakla birlikte evcil hayvanlar da alerji nedeni olabilir. Hayvanların deri döküntüleri, idrarlarındaki ve salyalarındaki proteinler duyarlı kişilerde alerjik belirtilere neden olabilir. En sık rastlanan kedi alerjisidir. Sürekli olarak tüylerini yaladığı için salyası tüylerinde kuruyup kalır, bunların saçılması da alerji oluşturabilir. Bir çalışma dişi kedilerin daha fazla alerji nedeni olduğunu gösterdi. Hayvanları evin dışında tutmak ve sık sık yıkamak bir ölçüde de olsa korunma nedeni olabilir.

Kuduz aşısının yıldönümü

Bundan tam 113 yıl önce tıp ve insanlık tarihi önemli bir aşamaya şahit oldu. 6 Temmuz 1885 günü, bir kuduz köpek tarafından 14 kez ısırılan Joseph Meister adlı 9 yaşındaki bir çocuk, Louis Pasteur’ün keşfettiği aşı ile aşılanarak ölümden kurtuldu. O tarihe kadar mutlak surette öldürücü olan kuduz da önlenebilir hastalıklar arasına girdi. Bütün dünyada büyük ilgi toplayan bu olay, büyük araştırmaların yapıldığı Pasteur enstitülerinin ve dev uluslararası aşı firması olan Pasteur-Merieux-Connaught’un temelini oluşturdu.






 








Yazarın Tüm Yazıları