Sağlık

Dr. Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Endometriosis kısırlık yapar mı?

N. Çetin / İstanbul

Daha önce de birkaç kez açıkladığım endometriosis hastalığı, rahim iç çeperi olan endometriuma ait hücrelerin, yumurtalıklar, tüpler gibi, olmaması gereken yerlere yerleşmesidir. Adet kanamaları sırasında bu hücrelerde de kanama olacağı için genellikle ağrılı adet gibi belirtiler ortaya çıkar. Hastalığın belirtileri, hücrelerin yerleştiği yerlere göre farklılık gösterebilir.

Endometriosis kısırlık nedenleri arasında sayılabilir. Eğer yumurtalıklarda yer almışsa, giderek fonksiyonlarını bozar. Tüplerde yer almışsa da tüplerin içine kanama olması nedeniyle bunların kapanmasına yol açabilir. Bilindiği gibi tüpler, rahim ile yumurtalıklar arasında yer alan kanallardır ve yumurtalıklardan çıkan yumurta hücresinin rahme ulaştırılması görevindedir. Tüplerin tıkalı olduğu hallerde, yumurtalıklar sağlıklı çalışıp yumurta üretseler ve rahim de sağlıklı olsa bile, yumrtanın döllenmesi ve rahme yerleşmesi mümkün olamayacağı için kısırlık oluşabilir. Ancak hemen karamsarlığa kapılmamak gerekir, bu gibi hallerde tüp bebek yöntemleriyle çocuk sahibi olmak da mümkün.

Kendi durumunuzu doktorunuzla ayrıntılı olarak görüşün, endometriosisin sizdeki yerleşimine göre, daha kesin bilgi alabilirsiniz.

Kalp hastası mıyım?

T. Altan / İzmir

Kalp bölgenizdeki yoğun ağrılar nedeniyle, kalp krizi geçirdiğiniz düşüncesiyle acilen yatırıldığınız hastanede yapılan tetkiklerde kalp krizi olmadığı anlaşılmış. Daha sonra da anjiyo tetkiki yapılmış ve koroner damarlarınızdaki hafif dereceli daralmaların herhangi bir müdahaleyi gerektirmeyecek boyutta olduğu söylenmiş. O tarihten bu yana zaman zaman şiddetli göğüs ağrıları kasılmalar ve ardından baş ağrıları oluyormuş. Gerek ağrıların tipi ve gerekse kalp ilaçlarına cevap vermemesi, olayın kalp dışı etkenlere bağlı olduğunu düşündürüyor. Bu açıdan bakıldığında sizin bir nörologla görüşmenizin uygun olacağı kanısındayım.

Kıllardan nasıl kurtulabilirim?

A. Hayırlı / Almanya

Kılların çokluğu ve sertliği, cilt rengi, ırk özellikleri ve kaltıma bağlı olarak değişebilir. Sizin de şikayet edecek boyutta kıllı olmanızda bu etkenler var. Nitekim, Almanya’da muayene olduğunuz doktor da benzer şeyler söylemiş. Bunlardan tümden kurtulmak pek mümkün değil. Ancak epilasyon yöntemleriyle vücudunuzun bazı bölgelerindeki kılları azaltabilirsiniz. Türkiye’de çok sayıda bulunan epilasyon merkezlerinin Almanya’da da kolayca bulunduğunu sanıyorum. Bu merkezlerden birine başvurarak görüşebilirsiniz.






 








Yazarın Tüm Yazıları