Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Safra kesem iltihaplanmış

S. K. / Almanya

Mektubunuzda safra kesenizin sık sık iltihaplandığını ve çok sancı yaptığını belirtiyorsunuz. Doktorunuz sadece yağlı yememeniz uyarısında bulunarak sizi tedavi etmeye çalışıyormuş. Burada bir yanlış var. Ya safra kesenizdeki sorun iltihaplanma değil ya da doktorunuz sizi yanlış tedavi ediyor. Çünkü safra kesesi iltihaplanması ciddi bir sağlık sorunudur. Özellikle sinsi giden bir iltihaplanmada alevlenmeler olması acil müdahaleyi gerektirir. Elimizde safra kesenizin ultrasonografik tetkikinin sonuçları olmadığı için gerçek teşhisin ne olduğunu bilemiyorum. Ancak kesenizde taş veya iltihap gibi bir sorun varsa ameliyatınız daha uygun olacaktır. Öte yandan makattan gelen kanama için de bağırsak iltihaplanması teşhisi konulmuş. Tıp dilinde kolit olarak adlandırılan bağırsak iltihabında, eğer ülserler yani yaralar açılırsa kanama olur. Bunun da sadece fitille tedavisi mümkün değildir. Eğer sizin sorununuz ülseröz kolit değil de hemoroid, yani basur ise o taktirde fitil kullanılabilir. Bu denli sık kanama olduğuna göre de, bu tedavi size yetmiyor.

Türkiye’ye geldiğinizde bana tedavi olmak istediğinizden bahsetmişsiniz. İstanbul’a geldiğinizde 231 30 66 numaralı telefondan randevu alabilirsiniz.

Ayaklarım ağrıyor

S. T. / Samsun

İki yılı aşkın bir süreden beri ayaklarınızın tarak kemiklerinde ağrı ve yanma hissi olduğundan bahsediyorsunuz. Yapılan tetkiklerde kemik erimesi teşhisi konulmuş. Yapılan tedavilere rağmen bir düzelme elde edilememiş. Benim bu konudaki görüşüm, ayaklarınızdaki bu sorunun taban düşüklüğüne bağlı olduğu. Özellikle ayakta çok durduğunuzda ya da uzun süre yürüdüğünüzde daha çok şikayetiniz olur ve bu ağrı yukarıya, bacaklarınıza doğru yükselmeye başlar. Teşhisi kesinleştirmek amacıyla bir ortopedi uzmanına muayene olmanızda yarar var. Bu tetkiki yaptırıncaya kadar, tedbir olarak ortopedik bir tabanlık kullanmaya başlayabilirsiniz.

Öte yandan, ayaklarınızdaki ağrıların osteoporoza bağlı olmadığını düşünüyor olmam, sizde osteoporoz bulunmadığı yolunda bir görüş değildir. Kemik yoğunluğunuz da ölçülüp teşhis kesinleştiğine göre, bu tedaviye devam etmeniz doğrudur. Ben sizde, osteoporozun ve ayak ağrılarının ayrı olaylar olduğunu düşünüyorum.

NOT:

Mektup, faks ya da e-mail yoluyla bana ulaşan okurlarımın bazıları isimlerini ve adreslerini gizlemeyi tercih ediyorlar. İsimlerinin yayınlanmasını istemeyen okurlarım bunu belirttikleri takdirde, ben bu isteklerini mutlaka yerine getiriyorum, bana güvenin.






 








Yazarın Tüm Yazıları