Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Sigaranın kalbe zararları

Yapılan araştırmalar sigara dumanında, sağlık açısından zararlı yüzlerce madde bulunduğunu ortaya koydu. Bunlar vücudun değişik organlarına zarar verir. Çoğu kanser riskini arttırır. Kalp-damar sistemi açısından özellikle etkili olan iki madde, nikotin ve karbonmonoksittir. Nikotin, sigaranın alışkanlık yaratmasını sağlayan maddedir. Kalp atışlarını hızlandırır, tansiyonu yükseltir, ayrıca kanın pıhtılaşması riskini arttırır.

Karbonmonoksit, bütün yanma olaylarında ortaya çıkan zehirli bir gazdır. Yanan tütünden çıkan karbonmonoksit, sigara dumanıyla ciğerlere oradan da kana karışır, kanın oksijen taşıma kapasitesini düşürür. Böylece nikotin kalbin işini ve dolayısıyla oksijen ihtiyacını arttırırken karbonmonoksit de kalbe gelen ve onun yaşaması için gerekli olan oksijeni azaltır, yani zarar iki taraflıdır.

Hastalıklara çağrı

Sigara alışkanlığı, akciğer kanseri ve kalp hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığın ortaya çıkma ihtimalini büyük oranda arttırır. Bu hastalıkların çoğu sağlığı ciddi derecede etkilerken, bazıları da öldürücü olabilmektedir.

Kadınlar da en az erkekler kadar risk altındadır. Sigara içen kadınların sayısı arttıkça, sigaranın yol açtığı hastalıklar kadınlarda daha sık görülmeye başlanmıştır. 35 yaşın üzerinde ve doğum kontrol hapı kullanan kadınlardan sigara içenlerde, kalp hastalığı riski çok yüksektir.

Sigara damar sertliği, kalp krizi, akciğer kanseri, kronik (müzmin) bronşit, boğaz tahrişi, gırtlak kanseri, ülser gibi birçok amansız hastalığa neden olur.

Sigara içilen evlerdeki çocuklarda bronşit ve zatürre gibi akciğer hastalıkları çok daha sık görülür. Bu çocuklar sigara içmeye ilerde daha eğilimli olurlar.

Bırakmanın faydaları

Zararın neresinden dönülürse kardır. Sigarayı bırakınca sağlığı tehdit eden riskler büyük oranda azalır. Nikotinin bağımlılık yaratıcı etkisi yüzünden sigarayı bırakanlar bir süre huzursuzluk ve rahatsızlık duyabilirse de birkaç hafta sonra büyük kazançlar elde etmeye başlarlar.






 








Yazarın Tüm Yazıları