Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Eklemleriniz aşınmış

A. Bayır / İzmit

Ben 70 yaşında emekli bir kadınım.Sorunlarım çok, vücudumun her yerinde kireçlenme var. Doktorların dediğine göre artrozmuş. Asıl derdim 4 yıl önce başladı. Ayak tabanlarım müthiş bir şekilde yanıyor. Hele akşamları yatınca şikayetlerim dayanılmaz oluyor. Çeşitli doktorlara gittim, benim hastalığım daha çok şeker hastalarında olurmuş. Kan tahlilleri, röntgenler yapıldı herhangi bir şey bulunamadı.

Kemiklerimde erime olduğu da söylendi. Üç ay kemik pekiştirme tedavisi yapıldı, bilemiyorum kemiklerim ne kadar sağlamlaştı. Bu arada diz üstünden itibaren tüm bacaklarıma yayılan iltihap toplamış gibi ağrılar oluyor.

Anlattığınız tabloda başlıca iki sorun var. Birincisi, artroz hastalığı. Tıp dilinde artroz kelimesi eklem aşınması, dejenerasyonu anlamına gelir. Artroz halk arasında, eklem kireçlenmesi olarak tanınır. Kemikler kirecini kaybetmeye de başlar. Bu kireçlenmeler çevredeki dokuları tahriş ettikçe de romatizmal türde ağrılar ya da duyu sinirlerinin tahrişi sonucu, halk arasında siyatik olarak bilinen hastalıktakine benzer ağrılar ortaya çıkar. Siyatik, bacağa giden ana sinir olup bel fıtığı ve benzeri durumlarda dayanılması güç ağrılara yol açar. Aynı ağrının benzeri boyun omurları hasta olan kişilerde kol ve göğüs kısmında olmaktadır.Artrozun kesin tedavisi yok. Belirtileri ortadan kaldıracak türde ilaç kullanmak yararlı olmaktadır. Ayrıca kemik zayıflamasına karşı tedavi de uygulanır. Bir fizik tedavi uzmanının denetiminde kalmak yararlı. Ayak yanmasına gelince, bu tür şikayetler daha çok şeker hastalarında ortaya çıkar. Tıp dilinde nöropati olarak adlandırılan bu belirtilerin ortadan kaldırılması için, B grubu vitaminleri, yüksek sayılacak dozda kullanmak yararlı olmaktadır. Gerçek nedenin araştırılması da gerekir. Kan ve idrar tahlillerinin normal bulunması,sizin, kan şekeri dengenizin normal olduğunu kanıtlamaz. Bu gibi hallerde, gizli şeker bulunabileceğini de düşünerek, şeker yüklemesi diye de bilinen, glukoz tolerans testinin yapılması gerekir. Bir iç hastalıkları uzmanına başvurun.






 








Yazarın Tüm Yazıları