Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Tiroid ameliyatı oldum

A. Yörük / İzmir

İki kez yapılan ameliyatla tiroid bezinizin tümü alınmış. Böyle olunca tiroid bezinin salgıladığı hormonlar ortadan kalkmış olacak. Tiroid hormonları, genel olarak metabolizma adı verdiğimiz, vücudun enerji tüketimi ile ilgili görev yapmaktadır. Tiroid hormonunun eksik olduğu durumlarda hastalar güçsüz, halsiz, kolay üşüyen, nabız atım sayısı düşük, hatta sesi bile güçsüz ve çatallı kişiler haline gelirler. Vücut enerji tüketemediği için kilo alırlar, kandaki kolesterolleri yükselir.

Bu durumlar tiroid bezinin ameliyatla alınması halinde görülmekle birlikte, tıp dilinde hipotiroidi denilen ve tiroid bezinin yeterli hormon salgılayamadığı hallerde görülür. Her iki durumda da yapılması gereken şey eksik olan hormonların dışarıdan takviyesidir. Değişik isimlerle satılan tiroid hormonu haplarından birinin ömür boyu kullanılması gerekmektedir.

Her bünyenin hormon ihtiyacında küçük de olsa farklar bulunabileceği için, belirli aralıklarla kontrol yapılarak ilaç dozunun ayarlanması gerekir. Kontrollarda en önemli ölçek kandaki TSH hormonu düzeyidir. Hipofiz bezinin salgıladığı bu hormonunun görevi, tiroid bezinin çalışmasında ‘orkestra şefi’ görevi yapmaktır. Eğer bir kişide TSH hormonu yüksekse, o kişinin kanındaki tiroid hormonu düzeyi düşük demektir. Hipofiz bezi tiroidi uyararak daha fazla hormon üretmesini sağlamaya çalışıyor demektir. Tam tersine TSH düşükse, kanda tiroid hormonu yüksek demektir. Hipofiz bezi tiroidi frenleyerek dengeyi sağlamaya çalışıyor demektir.

Hipofiz bezinin ameliyatla alındığı durumlarda TSH tahlilleri yapmak ilaç halinde alınan tiroid hormonu miktarını ayarlamakta kullanılır. Size söylenen TSH düzeyini 5 civarında tutmanın amacı budur. TSH çok düşük çıkarsa ilaç fazla geliyor, yüksek çıkarsa da ilaç az geliyor demektir, buna göre düzenleme yapılır.

Sürekli kullanmakta olduğunuz ilacı bulamıyorsanız doktorunuzla konuşarak tiroid hormonu içeren başka bir ilaç isteyin. Bu ilacı da doktorunuza danışmadan almayın, kullanılması gereken dozlarda farklılıklar olabilir.

Geceleri idrarını kaçırıyor

F. Y. / İstanbul

Halen 86 yaşında olan eşinizin idrar kaçırma şikayetlerinin önce, prostat ameliyatından sonra başladığını, o sıralarda az olan bu durumun şimdilerde geceleri aşırı miktarlara vardığını belirtiyorsunuz. Ameliyat sonrasında, idrar kesesi çıkışında kapak görevi yapan kısmın zedelenmesine bağlı olarak bir süre sonra geçebilen idrar kaçırmalar görülebilir. Ancak şimdilerde aşırı duruma varan bu sorun yaşlılığa bağlı olarak beyin ve sinir fonksiyonlarındaki bozulma nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Kesin bir tedavisi olmamakla birlikte bir nöroloji uzmanının önereceği beyin fonksiyonlarını takviye edici ilaçların biraz da olsa yararı olabilir.






 








Yazarın Tüm Yazıları