Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Rahim kanseri nasıl teşhis edilir?

N. Aydan / Samsun

Rahim ağzı kanseri ile rahim iç çeperinin kanseri, farklı hastalıklardır. Rahim ağzı kanseri tıp dilinde serviks kanseri olarak, rahim içinin kanseri ise endometrium kanseri olarak adlandırılır. Pap test özellikle serviks kanseri açısından duyarlıdır. Endometrium kanserinde ise başarı oranı yüzde 50 civarındadır.

Kanserlerin teşhisi ve takibinde kan tahlillerinin kullanılması, tümör markerleri denilen bazı tahlil yöntemleriyle mümkün olabilir. Ancak bu sonuçları tek başına değerlendirmek bazen yanıltıcı olabilir. Sonuçların diğer teşhis yöntemleriyle doğrulanması gerekir.

Siz, doğrudan bir laboratuvara başvurmak yerine, kadın hastalıkları uzmanı bir doktorla görüşüp, tetkikleri onun yönlendirmesine göre sürdürürseniz daha yararlı olacaktır.

Hemoroid için ameliyat olun

S. Emre / Ankara

Sindirim sistemi ile ilgili olarak tüm tetkiklerin yapılıp normal bulunması, ishal ve karın ağrısı şikayetlerinizin daha çok irritabl kolon, halk arasındaki söylenişiyle sinirsel bağırsak hastalığı olması ihtimali daha fazla. Soğuk, karın ağrısını arttırıcı yönde rol oynarsa da tek başına bu şikayetlere neden olmaz.

Hemoroid tedavisinde en etkili yöntem ameliyattır. Eğer ilaç tedavisi ile sonuç alınabilecek düzeyi geçmişse, bir cerraha başvurarak ameliyat olmanızı tavsiye ederim.

Tüp bebek bize uyar mı?

M. Dilek / İzmir

Döllenmiş yumurtanın bir başka kadının rahmine yerleştirilmesi yolunda bazı uygulamalar yapılıyor. Ancak bu olayda gebeliği sürdüren kadın, bir anlamda karnını kiralamış gibi oluyor. Çocuğun gerçek ve yasal anne-babası, yumurta ve spermin sahipleri oluyor.

Bir başka uygulama, başka bir erkekten alınan spermler ile yapay döllenmedir. Ancak bu da bizim yasalarımız açısından mümkün değil.

Eşinizin spermleri az olduğuna göre yapılabilecek tek yol, eşinizden sperm alarak bunları laboratuvar ortamında incelemeden geçirip sağlam olanlarıyla sizin yumurtanızı döllemeye çalışmak.

Eğer eşiniz tüm tedavi olanaklarını deneyip sonuç alamadıysa, spermleri az, ama gerek yapısal özelikler ve gerekse hareketlilik açısından istenilen niteliklere sahipse, yukarıda bahsettiğim yöntem uygulanabilir. Bu amaçla, tüp bebek uygulayan merkezlerden birine başvurabilirsiniz.






 








Yazarın Tüm Yazıları