Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Bana süt dokunuyor

Osteoporoz konusundaki yazılarınızın çoğunu okudum. Bunlar beni çok aydınlattı, anlattığınız belirtiler bana çok uyuyordu, meğerse ben büyük oranda risk altındaymışım. Semtimizdeki bir doktora gittim, osteoporozdan korunmanın tek yolunun süt içmek, yoğurt ve peynir yemek olduğunu söyledi. Oysa ben hiç süt içemedim. Gaz, karın ağrısı ve hatta ishal yapıyor. Bunu belirttiğimde doktorum, ömür boyunca kalsiyum hapı kullanmamı tavsiye etti. Bu denli uzun süre kalsiyum kullanmam bana bir zarar vermez mi? Ayrıca sizin yazılarınızda, osteoporozda başka ilaçların da kullanılması gerektiği yazıyordu. Acaba bu tedavi yeterli midir? Başka önerileriniz var mı?

M.GÖKER / İSTANBUL

Ortalama yaşam süresinin giderek artması ve teknolojik olanakların süratle günlük yaşama girmesi, özellikle kadınlarda osteoporoz sıklığını arttırmaktadır. Önceki yazılarımı okumamış olanlar için öncelikle osteoporozun ne olduğunu kısaca özetlemek istiyorum. Tek cümleyle, kemik zayıflaması olarak tanımlayabiliriz. Kemik, kireç içeriğini kaybederek süngersi bir yapı kazanır. Bu yapı nedeniyle direnci azalır ve kolay kırılır bir hale gelir. Özellikle omurlarda çökme kırıkları olduğu için, osteoporozlu hastalar giderek kamburlaşmaya başlar.

Sıklıkla, menopoz dönemini geçmiş kadınlarda görülür. Ciddi osteoporozu olan yaşlı hastalarda büyük kemiklerin kırılması hayati tehlikeler taşır. Hastalığı ana hatlarıyla tanıttıktan sonra sizin sorularınıza gelirsek, kemiğin gerek gelişmesi ve gerekse osteoporozdan korunması için en önemli etken kalsiyumdur. Kalsiyum açısından en zengin kaynak da süttür. Ancak bazı kişilere süt dokunur. Sütün yapısındaki laktoz adlı şeker, sindirim sisteminde laktaz adlı bir enzim tarafından parçalanır. Bazı kişilerde laktaz eksikliği olabilir. İşte bu kişiler süt içtikleri takdirde sindirim sorunlarıyla karşılaşır. Son yıllarda bazı batı ülkelerinde piyasaya çıkan ilaçlar, sütün içine karıştırıldığı zaman bu sorunu ortadan kaldırmakta ve laktaz eksikliği olanlar da rahatlıkla süt içebilmektedir.

Kalsiyum ilaç şeklinde de dozu ayarlanmak şartıyla ömür boyu kullanılabilir ancak, D vitamini almak, güneş banyosu yapmak ve bedensel hareketleri arttırmak şartıyla. Aksi takdirde kalsiyum yeterince emilmediği gibi, kana karışmış olanı da, kemiklere yerleşmeyip idrarla atılır.

Osteoporozun önlenmesinde kalsiyum gerekli olmakla beraber, oluşmuş hastalığı tedavi etmek için yeterli olmayabilir. Hastanın durumuna göre, Calcitonin, Etidronat, kadınlık hormonu olan östrojen gibi birçok ilaç da kullanılabilir. Bunun planlanabilmesi için osteoporozla uğraşan bir hekime başvurmanızda yarar olacaktır.






 








Yazarın Tüm Yazıları