Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Varikosel ameliyat edilmeli mi?

S. O. / İzmir

Sol testisinizin üstünde yumak tarzında hissettiğiniz şişlik, tıp dilinde varikosel olarak adlandırılan, testis toplar damarlarının varisleşmesi olayıdır. Varikosel çok ileri derecede ise testisin, sperm hücresi üretme yeteneğini olumsuz yönde etkileyerek kısırlığa neden olabilir. Ancak bu arada kısırlık ile cinsel güçsüzlüğün ayrı şeyler olduğunu da hatırlatmak istiyorum. Yani bir insan kısır olmasına, yani eşini hamile bırakacak durumda olmamasına rağmen çok başarılı bir cinsel yaşam sürebilir. Bu bilgiyi halk arasında zaman zaman ortaya çıkan karışıklıklar nedeniyle ekledim.

Siz, bir laboratuara başvurarak spermiogram tahlili yaptırmalısınız. Eğer tahlil normal çıkarsa, varikoseli hiç sorun etmeyin. Eğer sperm sayı ve kalitesinde düşüklük varsa, bu durumu bir ameliyatla düzeltebilirsiniz.

Boyun damarlarım daralmış

S. Arı / Samsun

Baş dönmesi şikayetlerinizi boynunuzdaki olaylarla izah etmek mümkün. Gerçi tetkiklerle ilgili ayrıntılı bilgi vermemişsiniz ama boyun omurları arasındaki daralmalar ya da ek kemik çıkıntılar, beyincik ve beynin bir kısmına giden damarlardaki dolaşımı bozarak baş dönmesi nedeni olabilir. Bu gibi durumlarda baskıyı azaltıcı yönde fizik tedavi uygulamaları yararlı olabilmektedir. Damarlar üzerindeki baskının ileri boyutta olduğu bilgisayarlı tomografi gibi yöntemlerle kanıtlanmış ve her türlü tedaviye rağmen sonuç alınamamış durumlarda ameliyatın yararı olmaktadır. Siz, bir kez de tıp fakültelerinden birine başvurarak ayrıntılı tetkike girersenizin teşhisinizin kesinleşmesi ve tedavi olanaklarını öğrenme olanağına kavuşursunuz.

İlaçlar cinsel gücü azaltır mı?

A. T. / Ankara

Kalp hastalığınızı tedavi amacıyla kullanılan ilaçların cinsel güçle ilgili bir sorun yaratması söz konusu değil. Yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar ile hem yüksek tansiyon hem de bazı tür kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılan beta bloker grubu ilaçlar bazen cinsel güç azalması yapabilirse de sizin ilaçlarınızın arasında bu gruptan bir ilaç yok.






 








Yazarın Tüm Yazıları