Sağlık

Dr. Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Yemekleri iyi çiğneyin

M. Ümit / Manisa

Sindirim sisteminizde aşırı gaz olması ve doktorların yaptıkları tetkiklere rağmen bir bozukluk bulamaması olayın yapısal bir soruna bağlı olmadığını gösteriyor. Böyle olunca, çalışmayı bozan diğer faktörlere bakmak gerekir. Öncelikle yemeği hızlı yememelisiniz. İyi çiğnemek, öncelikle karbonhidratlılar olmak üzere birçok gıdanın ağızda sindirilmesini sağlar. Bütün önlemlere rağmen, kuru fasulye, mercimek nohut gibi gıdalar gaz yapar. Bunları az tüketmek yararlıdır. Sinirsel etkenler, beslenme saatlerinin düzensiz olması, üşütme gibi etkenler de gaza neden olabilir. Yemeklerden sonra pankreas enzimi içeren ilaçlardan kullanabilirsiniz.

Gözümde kayma var

Rumuz: Umutsuz / Almnya

Göz kayması, gözün hareketlerini sağlayan kaslar arasındaki uyumsuzluğa bağlı olabileceği gibi, gözde kırma kusuru bulunması halinde kayma olabilir. Kaslara ait sorunlar, ameliyat ile düzeltilebilir. Gözde kırma kusuru varsa, bunun çaresi gözlük takmaktır. Ameliyat geçirdikten sonra da kayma olduğu için size gözlük de verilmiş. Kaymayı ikinci bir ameliyatla düzeltseniz bile, gözdeki kırma kusuru net görmenizi engellediği için gözlük takmanız gerekecek. Gözlük takmak istemiyorsanız, kontakt lens de kullanabilirsiniz. Göz doktoruna başvurmalısınız.

Boyumu uzatır mı?

Y. Yıldız / Adana

Mektubunuzda belirttiğiniz ilaç büyüme hormonudur. Bunun kullanılması gerçekten boy uzatıcı olabilir. Yararlı olabilmesi için, bazı ön tetkiklerin yapılması gerekir. En önemlisi, kemiklerde bulunan büyüme kıkırdaklarının kapanmamış olduğunun belirlenmesidir. Kıkırdaklar kemikleşmiş ise, bu ilacın kullanılması halinde, kemikler bazı bölgelerinden enlemesine genişlemeye başlar ki bu da oldukça kötü bir sonuçtur. Bu tür tedavilerin mutlaka konunun uzmanı bir doktor tarafından yapılmasını, işte bu ve buna benzer nedenlerle tavsiye ediyorum.

Bunun önemini defalarca belirtmeme rağmen birçok okurum kendi başına ilaç kullanmak istiyor ve israrla beni arayarak isim istiyor. Lütfen böyle bir olayı düşünmeyin ve bana ısrar etmeyin.Böyle bir düşünceniz varsa, hormon hastalıkları uzmanı bir doktorla görüşmelisiniz.

Saman nezlesi mevsimi geliyor

A. Aydan / İstanbul

Oğlunuzda, her yılın nisan ayında başlayan nezle şikayetleri, sizin de belirttiğiniz gibi saman nezlesidir. Muhtemelen polenlere bağlı olarak gelişen bir tür alerji halidir. Ayrıntılı alerji testleri yaparak hangi polenlere ya da polen dışında başka nelere alerjisi olduğu belirlenmeli ve bu maddelerin bulunduğu ortamlardan, mümkünse uzaklaşılmalıdır. Tamamen uzaklaşmanın mümkün olmadığı hallerde, ilaç kullanarak belirtileri hafifletme yoluna gidilir.

Astım da alerjik bir hastalıktır. Alerjik bünyeli olanlarda, alerjik kökenli hastalıkların birkaçının bir arada ya da peşpeşe görülmesi ihtimali daha sıktır. Bu açıdan bakıldığında oğlunuzda birgün astım şikayetlerinin başlama ihtimali, alerjik bünyeli olmayanlara göre daha fazladır, ancak saman nezlesi olan herkesin günün birinde mutlaka astım olacağı yolundaki bilgileriniz de doğru değildir. Oğlunuzun, alerjik hastalıklar uzmanı bir doktora başvurmasında yarar olacaktır.






 








Yazarın Tüm Yazıları