Sağlık

Dr. Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Anüs çevresinde kaşıntı

Ben 23 yaşında bir genç kızım. Uzun zamandan beri makat çevremdeki kaşıntıdan şikayetçiyim. Gittiğim doktor, dışkı tahlili yaptırarak, solucan arattırdı, sonra da bana ilaç verdi. İlaçları kullanmama rağmen bir sonuç alamadım. Kaşıntı çok olduğu zaman merhem sürüyorum, bu biraz rahatlatıyor ama kesin çözüm olmuyor.

Lütfen bana bir çare gösterir misiniz?

A. Ö. / Erzurum

Dışkının çıktığı yer olan anüs ve çevresindeki deri, kaşıntı oluşması açısından çok uygun bir yerdir. Birçok etken bu bölgede kaşıntı oluşmasına yol açabilir. Bir anüs kaşıntısı vakasında bütün bu etkenlerin tek tek ele alınarak incelenmesi gerekir.

1) Parazitler: Ülkemizde çok sık görülen bağırsak parazitleri, özellikle kıl kurdu, kaşıntı nedeni olabilir. Ayrıca bit ve uyuz gibi parazitler de incelenmelidir.

2) Deri hastalıkları: Sedef hastalığı ve ekzema sık karşılaşılan nedenler arasındadır. Alerjik deri hastalıklarında, çamaşır deterjanları, tuvalet kağıtlarının boyaları ve bazı gıdalar etkili olabilir. Etkili olabilen gıdalar arasında baharat, narenciye, bira, şarap, kahve, kolalı içecekler ve sirke sayılabilir.

3) Mikroorganizmalar: Sıklıkla mantar ve bazı tür bakteriler olmak üzere birçok mikroorganizma bu bölgede hastalık ve kaşıntı nedeni olabilir.

4) Antibiyotikler: Özellikle tetrasiklin olmak üzere, ağızdan alınan bazı antibiyotikler de kaşıntı yapabilir.

5) Nem ve ısı: Naylon türü malzemeden yapılmış külotlar ya da külotlu çoraplar, sıkı ve kalın giysiler, şişmanlık, hava almayan malzemeden yapılmış koltuklarda uzun süre oturmak zorunda kalmak ve hatta gerek olmadığı halde kalın yorganla yatmak, bu bölgede ısı ve nem artışına neden olur.

6) Temizlik kuralları: Dışkıladıktan sonra bu çevrenin iyi temizlenmemesi, dışkı kalıntılarının tahriş yaratmasına neden olur. Devamlı sabun ve antiseptik maddeler kullanılması ile yapılan aşırı temizlik de olumsuz etkilere yol açar.

En uygunu su ile yıkanması ve yumuşak bir tuvalet kağıdı ile kurulanmasıdır.

7) Diğer hastalıklar: Öncelikle şeker ve karaciğer hastalıkları olmak üzere bazı sistemik hastalıklar da anüs kaşıntısına neden olabilir.

8) Psikolojik etkenler: Bu bölgede herhangi bir sorun olmadığı halde, kaşıntı hissederek kaşımak, tahriş nedeniyle gerçek kaşıntı yapabilir.

Görüldüğü gibi, anüs çevresinde kaşıntı yapabilen birçok neden var. Bunların tetkiki ve bulunan nedenlerin tedavisi ile bu dertten kurtulmanız mümkün. Bunlar yapılıncaya kadar, lokal anestezik etkili merhemler ile geçici olarak rahatlayabilirsiniz.






 








Yazarın Tüm Yazıları