Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Kan uyuşmazlığı var

Ç. Deniz / İstanbul

Dış gebelik, spermle döllenmiş yumurta hücresinin, rahim içine yerleşmek yerine tüplere ya da karın boşluğuna yerleşmesi ve burada gelişmeye devam etmesiyle oluşan bir durumdur. Spiral kullanmakla ya da hiç doğum yapmamış bir kişinin spiral kullanmasıyla bir ilişkisi yok.

Gebelikte kan uyuşmazlığı, kadının kan grubundaki Rh faktörünün negatif, erkeğinkinin pozitif olması halinde görülebilir. Görülebilir diyorum, çünkü burada önemli olan bebeğin kan grubudur. Eğer bebek Rh pozitif kan taşıyorsa, annenin kanında Rh faktörüne karşı antikorlar oluşur ve ortak dolaşımla bebeğe geçen bu antikorlar bebeğin kanının erimesine yol açar. İlk gebelikte antikor oluşması daha az olacağı için tehlikeler daha çok ikinci ve sonraki gebelikler için söz konusudur. Ancak kalıtım kuralları gereği, bebeğin kanının Rh negatif olması ihtimali de var. Eğer böyle olursa, kan uyuşmazlığı olmayacaktır. Kürtajla da, doğumla sonlanmış olsa, gebelik sona erdiğinde hemen Rhogam adlı ilacın uygulanması, annenin kanındaki antikorları ortadan kaldıracağı için, sonraki gebelikte bebeği koruyacaktır.

Kadının Rh negatif, erkeğin Rh pozitif olduğu hallerde, hamilelik başlar başlamaz, kan uyuşmazlığı ihtimali açısından doktora danışıp, belirli aralıklarla tahlil yaptırmak gerekecektir.

Oğlum kabakulak geçirmedi

H. Akın / İstanbul

Küçük yaşlarda kabakulak geçirmeyen erkek çocuklarla ilgili, çok yaygın endişeler bulunuyor. Aslında bu kadar endişe edecek bir şey yok. Erişkin yaşlarda geçirilen kabakulak hastalığı, eğer testisleri de tutar ve orşit dediğimiz tabloya yol açarsa ve de orşit, gerektiği gibi tedavi edilmezse, kısırlık nedeni olabilir. Yani görüldüğü gibi, erişkin yaşta kabakulak geçiren herkesin kısır kalması diye bir şey söz konusu değildir. Kaldı ki, artık kabakulak aşısı da var. Oğlunuz daha önce aşı olmadıysa, bu aşıyı olması halinde kabakulak hastalığına yakalanma ihtimali ortadan kalkar.

Hamile kalamıyorum

Banu / İstanbul

5-6 yıl önce iki kez hamile kalıp, başlangıcında iğne yaptırarak düşük yapmanızın, şimdilerde hamile kalamayışınızla bir ilgisinin olduğunu sanmıyorum. Sanıyorum, yumurtalıklarınızın yumurta üretmesinde ya da döllenen yumurtanın rahim içine yerleşmesinde bir sorun var. İki kez hamile kalmadan önce de üç yıl süreyle kontrolsüz birleşmeye rağmen hamile kalmayışınız, yumurtalıklarınızda tembellik ihtimalini arttırıyor.

Eğer gebe kalmak istiyorsanız, önce tetkikler yapılır ve eğer düşündüğü gibi yumurtalıklar çalışmıyorsa, ilaçla uyararak yumurta üretmesi sağlanabilir. Ancak bilmeniz gereken bir gerçek de yumurtalıkların uyarılması halinde, ikiz, üçüz gibi çoğul gebelik ihtimalinin arttığıdır.






 








Yazarın Tüm Yazıları