Sağlık

Dr. Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Meme kanseri riskim var mı?

M. Umutlu / İstanbul

Kanser konusunda zaman zaman yazdığım yazılarda belirttiğim gibi meme kanseri konusunda yapılan çalışmalar, oluşumunda genlerin rolünün bulunduğunu ortaya koydu. Eğer bu yazıları dikkatle izliyorsanız kanserin başka türlerinde de genlerin ilgisini görmüş olmalısınız. Kanserle genlerin ilgisi olmakla beraber, oluşumunda başka faktörler de gerekli. Yani ailesinde kanser bulunan herkesin mutlaka kanser olması şart değil. Ancak riskin diğer kişilere oranla daha yüksek olduğu bilinciyle belirli aralıklarla kontrol yaptırmakta yarar var.

Annenizin meme kanserinden vefat etmiş olması nedeniyle sizin titiz davranmanıza hak veriyorum. Adetlerinizdeki düzensizlik nedeniyle hormon kullanmanız önerildiğine göre, öncelikle mamografi denilen meme röntgenini çektirmenizi tavsiye ederim. Bu mamografi, şu andaki durumunuzu ortaya koyup hormon tedavisi açısından yol gösterici olacağı gibi, ilerideki kontrol mamografilerinde mukayese açısından önemli bir belge oluşturacaktır. Eğer çekilen mamografide risk taşıyan herhangi bir oluşum yoksa, düşük dozlu östrojen ve ayrıca progesteron da içeren bir hormon ilacı kullanılabilir. Eğer memede, ileride risk yaratabilecek bazı oluşumlar varsa, adet düzensizliğinin değerlendirmesi için kanınızdaki hormon düzeylerinin tahlil edilmesi ve çıkacak sonuca göre, hormon tedavisi yapılıp yapılmamasına karar verilmelidir.

Kemik yoğunluğu ölçümünün kanser riskiyle bir ilişkisi yok. Menopoz döneminde eksilen hormonlara bağlı olarak kemik metabolizması bozulması sonucu osteoporoz denilen kemik zayıflığının ortaya çıkıp çıkmayacağının takibi için yapılmaktadır. Bu konu için yaşınız henüz genç. Gıdanıza süt ve süt ürünleri eklemek, hafif sporlar ve güneş banyosu yapmakla kemiklerinizin daha güçlü olmasını sağlayarak menopoza, kemikleriniz açısından, daha iyi bir durumda girebilirsiniz.

İdrara bol çıkıyorum

Y. Yalçın / İstanbul

T3 VE T4 gibi tahlillerinizin yüksek bulunması, hipertiroidi hastalığını gösterir. Tiroid bezinin fazla hormon salgılaması sonucu oluşan bu tablo, tüm metabolizmanın hızlanmasına neden olur. Bunun sonucunda da bütün organlar hızlı çalışır. Siz bu hastalıktan tedavi olmuşsunuz, şu anda yapılan kontrollar da tiroidinizin normal olduğunu gösteriyor. İdrarınızın bol çıkmasının bununla bir ilgisi yok. Kaldı ki içtiğinizden daha bol sıvı da çıkartmanız mümkün değil. İdrarınızı biriktirip miktarını ölçtüğünüzde böyle olmadığını göreceksiniz. Yine de bir iç hastalıkları uzmanına muayene olursanız, tüm organlarınızı kontrol ettirme olanağına kavuşursunuz.






 








Yazarın Tüm Yazıları