Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Hepatit B sindirim yoluyla bulaşmaz

M. Balbey / ANTALYA

Hepatit B taşıyıcılığı konusunda daha önce yazdığım yazıları okumuş olmalısınız. Taşıyıcılar, vücutlarında virüs taşıdıkları halde hasta değildirler. Bu virüslerin günün birinde hastalık başlatıp başlatmadığını anlamak için zaman zaman tahlil yapmak yeterlidir.

Hepatit B taşıyıcıları, kendileri hasta olmadıkları halde, vücutlarında virüs bulunduğu için çevreye bulaştırabilirler. Hepatit B, kan yoluyla bulaşır. Virüs bulunan kan veya sperm gibi vücut salgısının, sağlam kişinin kanına temas etmesi halinde bulaşma mümkün olur. Hepatit B, sindirim yoluyla bulaşmaz. Bu nedenle hepatit B taşıyıcılarının gıda sektöründe çalışmaları halinde, bu gıdaları yiyenler açısından bir risk doğmaz.

Psikolojik tedavi görmelisiniz

N. T. / ALMANYA

6-7 yıldan beri süregelen mide şikayetleriniz, yapılan birçok tetkikte ciddi boyutta organik bir hastalığa bağlanamamış. Zaten, midenizin sürekli gaz yapması daha çok hava yutma gibi bir sorunu düşündürüyor. Ayrıca zaman zaman ellerinizde karıncalanma olması, hava açlığı hissetmeniz, uykularınızın düzensizliği gibi şikayetlerle bir arada değerlendirildiğinde psikolojik yapınızın bozuk olduğu sonucu ortaya çıkıyor.

Psikiyatrik hastalıklar uzmanı bir doktor ya da bir psikologla bağlantı kurmanızı öneririm. Eğer bu kişi bir Türk olursa daha iyi. Farklı kültürlerde yetiştiği için Alman bir doktorun, sizin psikolojik yapınızı anlayıp, sağlıklı bir yaklaşım kurabilmesi daha zor.

Ağzımdaki aftlara göztaşı sürüyorum

N. Pehlivan / TEKİRDAĞ

Aft olarak isimlendirilen, dilde veya ağız içinde çıkan küçük, beyaz, yuvarlak ve ağrılı olayların kesin nedeni çok bilinmemekle beraber, vücut direncinin düşmesi, vitamin eksikliği, ağız bakımının iyi yapılmaması gibi etkenlere bağlı olarak daha kolay geliştiği görülmektedir.

Mektubunuzda, sizde sık rastlanan aftlara karşı, üzerlerine göztaşı sürerek tedavi yaptığınızı belirtmişsiniz. Hemen şunu belirteyim ki, göztaşı zehirli bir maddedir. Kesinlikle ağız içine sürülmemelidir. Hele hamilelik sırasında sakın kullanmayın, bebeğin ölmesi ya da sakat doğması gibi bir sonuca neden olabilirsiniz.

BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN

Bayram süresince huzurunuzda olamayacağım. Bu nedenle, tüm yaşantınızın bayram neşesi ve mutluluğu içinde geçmesi dileklerimi, şimdiden sunmak istiyorum. 






 








Yazarın Tüm Yazıları