Sağlık

Dr. Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Şeker hastalığı kuvvetimi tüketti

F. Yalçın \ Almanya

Şeker hastalığı, iyi tedavi edilmezse birçok sorunun doğmasına neden olabilir. Gözün görmeyi sağlayan retima tabakasının hasar görmesine bağlı olarak görme kayıpları, böbreklerin hasar görmesiyle böbrek yetersizliği tablosu, sinirlerin hasar görmesi sonucunda ortaya çıkan diabetik nöropati tablosuna bağlı olarak duyu sorunları, atardamarların tıkanmasına bağlı olarak özellikle ayak ve bacaklarda ortaya çıkan dolaşım sorunları, iyi tedavi edilmeyen şeker hastalığının neden olduğu sorunların başlıcalarıdır. Sizin bu denli halsiz olmanızda şeker hastalığını neden olduğu sorunların rol oynadığını düşünüyorum. Özellikle yürüdüğünüz zaman bacaklarınızın ağrıması, bacaklarınızı besleyen atardamarların daraldığını ve yürüme sırasında artması gereken kan ihtiyacını karşılayamadığı için ağrıya neden olduğunu düşündürür.

Bu şikayetlerinizi doktorunuza anlatmanıza rağmen ciddi bir inceleme ve tedavi yapmak gereğini duymadığına göre, şeker hastalığı tedavisi ve takibi konusundaki bilgilerinin sınırlı olduğu düşünülür. Sizi şeker hastalığı (diabet) ile ilgili bir merkeze sevk etmesini isteyin. Eğer tetkiklerini Almanya’da yaptırma olanağı bulamaz ve düşündüğünüz gibi İstanbul’a gelme kararı vererseniz, benimle (212) 231 30 66 numaralı telefondan bağlantı kurun, gerekli tetkik ve tedaviler konusunda size yardımcı olabilirim.

Karaciğer takviyesi gerekir mi?

S. Çakır / Banaz Karaciğer, kendini yenileme gücü en fazla olan organlardan biridir. Önemli olan, karaciğeri bozan etkenlerin, kendini koruma ve onarma gücünü aşacak boyuta varmamasıdır. Siz, karaciğerinizde herhangi bir sorun olmamasına rağmen, takviye amacıyla, her sabah yarım bardak pekmez içtiğinizi belirtiyorsunuz. Bence buna gerek yok. Zaten sağlıklı olan bir organı daha da sağlıklı hale getiremezsiniz. Üstelik oldukça kilo fazlanız da varmış. Bu durumda, içtiğiniz pekmez sizin kilonuzu daha da arttırmaktan başka bir işe yaramaz.

Adet dönemi sıkıntıları...

F. Dursun / İstanbul Regl ya da başka deyişle adet dönemi öncesinde, üreme hormonlarındaki değişmelere bağlı olarak, sizi da rahatsız eden göğüslerde şişkinlik ve ağrı, ruhsal gerginlik, iştah değişmeleri, vücutta şişlik gibi bazı şikayetler görülebilir. Herkesin yapısına bağlı olarak değişik derecelerde görülebilen bu şikayetler, eğer çok fazla değilse bir şey yapmamakta yarar var. Bu döneme yakın, gıdalardaki tuz miktarının azaltılması ve B 6 vitamini kullanılması bir dereceye kadar yarar sağlayabilir. Eğer şikayetler çok fazla ise kadın hastalıkları uzmanı bir doktora danışarak hormonal yapıyı inceletmekte yarar var.






 








Yazarın Tüm Yazıları